Gizela Šabóková – Monument

14.11.2022, 10:00 – 21.5.2023, 17:00

Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou připravilo k významnému životnímu jubileu autorky, patřící mezi mezinárodní hvězdy současného českého uměleckého sklářství, výstavu představující různé aspekty její tvorby od skleněných tavených plastik po vitráže, malbu a grafiku.

Výstava vznikla na míru atypickému výstavnímu prostoru v muzejní přístavbě, oceněné v roce 2020 prestižním titulem Stavba roku ČR. „Unikátní prostor vyžaduje i unikátní dramaturgii. Prostor v něm proto dáváme jen výjimečným a prestižním projektům, které jsou připravovány v úzké spolupráci mezi autory a našimi kurátory. Výstava Gizely Šabókové je přesně takovou akcí“, uvedla ředitelka muzea Milada Valečková.

Gizela Šabóková (*1952), rodačka z Nových Zámků na Slovensku, postupně absolvovala sklářské učiliště národního podniku Český křišťál v Chlumu u Třeboně (1967–1969), Střední uměleckoprůmyslovou školu sklářskou v Železném Brodě (1969–1973) a ateliér prof. Stanislava Libenského na pražské UMPRUM (1973–1979). Poté začala tvořit jako nezávislá umělkyně. Její díla jsou součástí řady veřejných i soukromých domácích a zahraničních sbírek. V roce 2000 též obdržela hlavní cenu muzea v japonském Koganezaki. Své tavené plastiky si vytváří fyzicky náročným sekáním, nebo broušením sama nebo ve spolupráci s manželem Karlem Bartoníčkem. Stejně tak sama malbou realizuje i skleněné vitráže.

Podle kurátora výstavy Petra Nového Šabóková „již v průběhu osmdesátých let 20. století začala hledat vlastní cestu ke skleněné plastice. Postupně definovala svůj autorský rukopis, v devadesátých letech zosobněný zneklidňujícími zoomorfními mnohonožci, poté expresivními vertikálními sochami spojenými tématem lidského těla“.

Výstavu, uspořádanou v rámci oslav Mezinárodní roku skla 2022, bude možné v jabloneckém muzeu navštívit až do 21. května 2023.