Česká cena za architekturu 2022

9.1.2023, 9:00 – 28.2.2023, 17:00

To nejlepší z české architektury za uplynulé roky. Výstavu pořádá Česká komora architektů.

Cena vstupenky: Zdarma Kč

O titul v letošním, 7. ročníku České ceny za architekturu (ČCA) se ucházelo 201 staveb realizovaných v posledních pěti letech na území České republiky. Mezinárodní odborná porota z nich v červnu vybrala užší okruh 29 nominovaných. Ve finále letošního ročníku porota vybírala mezi pěti díly. 

Hlavní cenu získaliJiří a Barbora Weinzettloviz  Atelieru 111 architektiza návrh rodinného Domu na Kozině v Trhových Svinech. Hodnocení poroty: „Soukromé bydlení bylo mezi přihlášenými stavbami hojně zastoupenou kategorií, přičemž mnohé z nich měly velmi vysokou architektonickou úroveň. Je to pochopitelné, protože měřítko je přiměřené a klienti si vybírají a zadávají architektům plánování svého „životního snu“, což je dobrý předpoklad. Dům na Kozině byl jedním z těch, kde atmosféra místa předčila naše očekávání založená na předložených obrázcích a plánech..."

Dům na Kozině byl jedním z těch, kde atmosféra místa předčila naše očekávání založená na předložených obrázcích a plánech.

Autoři sportovní haly / tělocvičny ZŠ Nový Hrozenkov Janica Šipulová a Martin Sládek z ateliéru CONSEQUENCE FORMA architects převzali za tuto stavbu Cenu předsedy Senátu Parlamentu ČR pana Miloše Vystrčila. Novostavba sportovní haly v Novém Hrozenkově navazující na areál místní základní školy představuje podle předsedy Vystrčila „následování hodný příklad vstupu současné architektury do venkovské krajiny.“ Ocenili, že se podařilo realizovat „nadčasovou dřevem obloženou stavbu čisté formy, která vyvolává interakci mezi interiérem haly a přírodními scenériemi prostřednictvím velkoformátové prosklené stěny a zdůrazňuje tak kvality valašské krajiny.“

 Více informací a fotografie jednotlivých projektů zde: https://ceskacenazaarchitekturu.cz/

Kde: Muzejní a galerijní centrum
Kulturní zařízení města Valašského Meziříčí
Komenského 1, Valašské Meziříčí