Výstava Originální reklamní obrazy firmy OTTA v Galerii Samson Cafeé

12.1.2023 – 24.2.2023, 23:59

Od 12. ledna do 24. února 2023 zveme do Galerie Samson Cafeé na výstavu Originálních reklamních obrazů firmy OTTA!

Výstava představí výběr reklamních obrazů a plakátů převážně z 1. poloviny 20. století, které shromažďuje, restauruje a archivuje firma Procter and Gamble, Rakona Rakovník, jejímž zakladatelem byl již v roce 1875 rakovnický podnikatel František Otta. Továrna na výrobu mýdel, jedlých tuků a čistících prostředků vznikala už od roku 1901 za železniční tratí na jižním svahu města, kde se nachází dodnes. 

V průběhu první republiky se rozšiřoval vyráběný sortiment, kromě základního Ottova mýdla rakovnického firma nabízela např. zahuštěné mýdlo Mydlík, mýdlo na těžko vypratelné skvrny Mogul, dále barevná toaletní mýdla typu Jasmin, Chypre, Oracon, Rose nebo holicí mýdlo Rakon, mýdlový prášek Omýr, prací prášek Otamýr a různé kosmetické výrobky i parfumerii jako byly pleťové krémy Otima či zubní pasta a ústní voda Otana. Kromě toho třeba jedlý tuk Jedlík nebo margarín Otava. 

Firma proslula také svým marketingem, pro hospodyňky vycházely různé letáky s návody, populární byly knížky s pohádkami pro děti nebo série Dobrodružství Ottáčka a Ráčka. 

Typickou byla snaha prosadit se u zákazníků i vtipnými slogany, např. „Vybírej si bystrým zrakem, z mýdel vždycky jen to s rakem!“ nebo „Ať jsi černý jako bota, umyje tě mýdlo Otta!“. 

K výrobě reklamních obrazů a plakátů přizvali tehdy majitelé také významné grafiky a malíře té doby. Sbírka tak představuje zároveň originální díla malovaná nebo tištěná z plochy na papíře. O to cennější je jejich záchrana pro budoucí generace.