Vydejte se do Ledového království. Výlet do Rožnova pod Radhoštěm

15.12.2022 – 31.12.2023, 23:59

Unikátní výstava, která je za speciálních podmínek v provozu i v letních měsících. Otevřeno do venkovní teploty +30°C. V galerii je trvale udržovaná teplota kolem -5 °C a návštěvníci dostávají k zapůjčení termoochranu proti prochladnutí.

Dovolujeme si Vás pozvat do unikátní Ledové galerie. U Ledového království došlo k zásadní změně ze sezónní akce se stal celoroční projekt. Postavili jsme speciální celoroční Ledovou galerii, což je silně izolovaný dům vybavený chladící technikou. To umožňuje i za letních teplot udržovat průhledný sochařský led při mínus 5°C.

Téma a největší dílo

Pro tento rok jsme připravili téma „Láska a světoví umělci“. V rámci tohoto tématu je k vidění 16 unikátních soch. Mona Lisa od Leonarda da Vinci, Cambellova polévka od Andyho Warhola, Autoportrét Vinceta van Gogha a další. Pamatujeme také na dětské diváky, které očekávají motivy jim blízké.

Významnější, největší a velmi krásné dílo je ledová variace obrazu „Poslední večeře“ od Leonarda da Vinci. Tento obraz o velikosti 5x3m jsme rozdělili do 4 vrstev. Obraz vychází z malovaného pozadí a mění se skrze reliéf v sochu. Osoby sedící u stolu jsou ztvárněny do 5ks průhledných ledových bloků (ve dvou vrstvách). Před těmito postavami je sněhový stůl, na němž stojí z ledu vymodelované nádobí. Tato socha začala vznikat již na začátku února, před prvním otevřením galerie. Z důvodu časové a technické náročnosti zůstala rozpracovaná ve výrobním mrazáku. Nyní jsme využili nového startu k reorganizaci galerie a přidání dalších soch. Jsou to zejména “Anděl lásky”, “Otcovská láska”, “Láska na pořád” Sochy jsou autorskou spoluprací čtyř osob, pořadatelů – Miroslava Hrabala a Mgr.A. Dagmar Hrabalové, Bc.A. Lukáše Kociána, a Jana Zemana.  

Popis prohlídky

Prohlídka výstavy začíná již v prostorách Pokladny.  Zde probíhá prodejní výstava keramiky Denisy Hýskové, (autorky ledové sochy „Mořská panna“), která je doplněna o veselé obrazy žáků z rožnovské ZŠ 5.května, na téma „Jak se chytají vločky“.

Po úvodní prohlídce v prostorách pokladny se návštěvníků ujme průvodce. Přivítá je, upozorní na aktuální teplotu v Ledové galerii, a zapůjčí termopláště. (Kdo chce, může si zakoupit i jednorázovou čepici a vlastní termofólii.) Poté se celá skupina přesune do vedlejší budovy Ledové galerie, kde průvodce seznámí návštěvníky s historií Ledového království a podá informace k jednotlivým sochám, vhodným fotobodům, i základní technické informace, které návštěvníky zajímají.

Po prohlídce se většina návštěvníků fotí na již tradičním Ledovém trůnu.

Součástí galerie je ledový bar, kde na závěr dospělí dostávají zdarma studený drink do pohárku z ledu (ice glass). Ledově vychlazená medovina na -5 °C (teplota galerie) v ledové „štamprli“ je opravdu nevšední zážitek.

Posledním velkým zážitkem je přechod z -5 °C do venkovního prostředí např. +20°C. Tento pozitivní tepelný šok vyvolává druhý „wow efekt“ a většinu návštěvníků automaticky rozesměje. 

Další informace na webových stránkách pořadatele: www.ledovekralovstvi.cz, www.dagi.cz, nebo www.facebook.com/artcentrumdagi

Výlety Rožnov pod Radhoštěm.