StartPoint 2022 v HYB4

6.12.2022, 18:00 – 20:00

Přijďte na vernisáž výstavy StartPoint 2022 - ceny pro diplomanty evropských výtvarných akademií. Letos vstupuje již do svého dvacátého ročníku.

Ačkoliv se prvního ročníku v podhůří Šumavy v roce 2003 zúčastnily jen čtyři české výtvarné školy, během následujících dekády let se cena rozšířila na více než třicet evropských akademií z celé Evropy. Letošní počet 12 vybraných škol z pěti evropských zemi je logistickým a ekonomickým návratem do současné reality, ale STARTPOINT je stále projektem, který nemá na evropské výtvarné scéně obdoby.

Po dvou komplikovaných lockdownových letech i letošní výběr diplomantů odráží neklid a nejistotu naší současné situace v mnoha různých aspektech, reagujících na stále zřetelnější změnu civilizační perspektivy. Kromě děl popisujících empatickým způsobem osamělost a vykořeněnost zde najdeme i náznaky budoucnosti a jejích utopií, nových pohledů na koloniální, národnostní i enviromentální otázky. Jako každý rok je i letos výběr StartPointu výrazným a mnohovrstevnatým odrazem našich současných problémů.

Finální výstava ceny StartPoint se letos již potřetí prezentuje v krásném prostoru Galerie HYB4 v Kampusu Hybernská. Od 7. do 22. prosince zde bude vystaveno dvanáct letošních finalistů ceny. V průběhu listopadu a prosince také probíhá v Praze residenční pobyt oceněných umělců ročníku 2021 (Shifra Osorio Whewell, Kvet Nguyen, Adam Hejduk), který bude završen vernisáží výstavy a koncertem v salónu Galerie HYB4 již v neděli 4. prosince.

 
Projekt STARTPOINT vznikl v roce 2003 v Galerii Klatovy/Klenová z iniciativy ředitele Marcela Fišera a sběratele Jana Pelánka jako soutěž pro diplomanty českých uměleckých škol. Záhy se rozšířil i do okolních zemí a v roce 2009 byla cena doplněna i o rezidenční program STARTED pro oceněné umělce. Od roku 2010 projekt StartPoint hostoval v mnoha prestižních institucích v Česku (GASK Kutná Hora, Wannieck Gallery Brno, DOX, Národní galerie v Praze, Dům umění města Brna) i v zahraničí (Bukurešť, Bratislava, Amsterdam, Antwerpy, Gent). Během dvaceti let prošlo cenou StartPoint téměř 500 umělkyň a umělců z 22 evropských zemí, kteří společně vytvářejí jedinečný geografický i časový průřez současným evropským uměním v jeho nejčerstvější podobě.
Otevřeno St-So 14:00-19:00
 
Doprovodný program:
4. 12. – 20:00, Galerie HYB4 – koncert Shifra Osorio Whewell + Pavla Jonsson + Marka Míková (Zuby Nehty)
6. 12. – 17:00-18:00 Galerie HYB4 –tisková konference, komentovaná prohlídka s umělci a kurátorem
22. 12. – 18:00, Galerie HYB4 – dernisáž výstavy s komentovanou prohlídkou
Cena StartPoint je podpořena Ministerstvem kultury ČR a Magistrátem hl. města Prahy.
S podporou: Velvyslanectví Nizozemského království / Vlámské zastoupení v České republice / Energeia
Partneři: Berlínskej Model / ArtMap.cz / Czech Centre Rotterdam / Arti & Amicitiae, Amsterdam