Byla cesta, byla ušlapaná aneb adventní koncert skupiny Subulcus na Hradě Valdštejn

10.12.2022, 14:00 – 18:00

Adventní a vánoční program zahájí na Valdštejně skupina Subulcus, představující své pásmo nazvané "Byla cesta, byla ušlapaná". Program doplní i staré historické písně a společné zpívání koled.

Cena vstupenky: 130 Kč

Hrad Valdštejn leží na západním okraji Hruboskalského skalního města. Je považován za nejstarší hrad Českého ráje.

Hrad Valdštejn byl založen kolem roku 1260 Jaroslavem z Hruštice z rodu Markvarticů. Na konci 15. století byl opuštěn, později shořel a zničený hrad znovu pozvedli až Valdštejnové, kterým po Albrechtu z Valdštejna patřil dalších 200 let. V 18. století zde vybudovali nevšední poutní místo s jedinečnou atmosférou.

V této snaze pokračovali i noví majitelé Lexové z Aehrenthalu v první polovině 19. století. Propojili krajinu sítí turistických cest, budovali vyhlídky a lázně Sedmihorky. Jako zajímavý turistický cíl zpřístupnili hrad Valdštejn mezi prvními památkami v ČR.

Prohlídka hradu
Již vstupní most zaujme návštěvníky galerií barokních soch svatých českých patronů. Na prvním nádvoří můžete nahlédnout do malé kaple, klasicistní dům hradu nabízí prohlídku Slavnostního sálu a salonku s portrétní galerií posledních majitelů Lexů z Aehrenthalu. Zajímavostí je také hladomorna. 
Prohlédnout si můžete i kostel sv. Jana Nepomuckého, který je od 18. století novou dominantou hradu. Přístupné jsou dále skalní sklepení a středověká hradní lednice.

Rozhledové místo:  Při úpravách v 19. století byla na konci hradu vybudována vyhlídka na Trosky a blízké skalní město. I z dalších míst hradu se nabízejí krásné výhledy na okolní krajinu.

Na hradě Valdštejn se v letní sezóně konají pravidelné kulturní akce - koncerty, šermířská vystoupení, pouť, divadelní představení, koncerty a další. 
Zajímavost: V hradní kapli je umístěn obraz od Františka Maška, který prý jako jediný zobrazuje skutečnou podobu romantického básníka K.H. Máchy. Návštěva hradu bývá spojována s výletem do blízkého Hruboskalského skalního města. 
Výklad v češtině, k dispozici cizojazyčné texty.