Výstava Bolest těch druhých v DOXu

7.12.2022, 19:00 – 16.4.2023, 18:00

Cílem výstavního projektu Bolest těch druhých je nejen zamýšlet se nad schopností umění vypovídat o válce, ale především nad naší (ne)schopností vztahovat se prostřednictvím umění k hrůzám války a k bolesti lidí, které zasáhla. Vznik tohoto projektu podnítila neospravedlnitelná ruská invaze na Ukrajinu a nevýslovná zvěrstva, k nimž dochází už mnoho měsíců. Důležité však je, že hlavním tématem výstavy není válka na Ukrajině. A není to ani politika či idelogie. Chtěli bychom postihnout univerzální lidskou zkušenost - schopnost přiblížit se bolesti a utrpení druhých prostřednictvím umění. 

Cena vstupenky: základní 250 Kč

Výstava kurátorů Otto M. Urbana (DOX), Leoše Války (DOX), Michaely Šilpochové (DOX), Tomáše Glance (University of Zurich) a Stefana Cariniho (NOOR) představí významná umělecká díla z různých období historie, která zasadí téma do širších souvislostí. Projekt uvede současnou malbu, fotografii, grafiku, videa a instalace umělců z různých zemí. Zastoupeni jsou kupříkladu Andres Serrano, Christian Boltanski, Nikita Kadan. Návštěvníci uvidí třeba i Goyův cyklus Hrůzy války či ve světě diskutovanou monumentální sochu Tima Shawa s názvem Casting a Dark Democracy. 

Partnerem výstavy se stal Památník Lidice, který do projektu zapůjčil několik významných děl. Mezi nimi i kopii nejcennějšího díla současného umění v tuzemských sbírkách: Strýčka Rudiho od Gerharda Richtera.