Keltské úterý ve Vagonu - Dick O' Brass & Česká trojka

6.12.2022, 21:00 – 23:00

Vagon tradičně přináší Keltské úterý

Cena vstupenky: 180 Kč

Česká trojka

Skupinu "Česká trojka" založil kytarista a houslista Pepa Kůstka se svým žákem, basistou a hráčem na  didgeridoo Jirkou Hesem a s bubeníkem skupiny Dick O´ Brass Kryštofem Honem. Původně volné, instrumentální sdružení, kam byli zváni hudebně spříznění muzikanti, dostalo definitivní podobu příchodem Pepova celoživotního hudebního souputníka, zpěváka Jindry Vobořila

Pepova hudební erudice a invence, Jirkův neomezený hudební záběr, Kryštofova energie a schopnost dát věcem formu a řád, a k tomu skutečnost, že jsou všichni schopni zazpívat i komplikované sbory, to všechno dalo, dohromady s Jindrovým výjimečným zpěvem, vzniknout  originální, nadčasové hudbě. Precizní kytarová, houslová a basová sóla Pepy a Jirky podpořená razantními, nápaditými Kryštofovými bicími, společně s expresivním Jindrovým zpěvem se syrovými sbory, vyznívají i v technicky obtížných pasážích přirozeně a samozřejmě. 
Autorem hudby většiny skladeb je Pepa Kůstka. Texty skladeb se sice zabývají vážnými tématy, ale s Jindrovým nadhledem a humorem. Na aranžích skladeb se podílí celá kapela.

Dick O' Brass

Takhle jel jednou jeden z členů se svou holkou tramvají. Říkal jí, že má skvělý nápad na název kapely. Zrovna se trochu zapletl s houslistkou, která z kapely odešla. “Takže už zbejvaj jenom chlapi”, řekl jí. O houslistce pomlčel. “ Teď by jsme se mohli jmenovat Lack of Bras (nedostatek podprsenek)”, vychrlil zaujat náhlým návalem testosteronu. “Haha, dobrej nápad, horší jsem neslyšela. To by jste se rovnou mohli jmenovat Dikobraz”. A tak to vzniklo. 
Dick O’Brass vystoupil poprvé v červnu 2003. A to byla sestava už vlastně hotová. Tomáš Nedělka na flétny, dudy, končertýnu a zpěv. Jirka Hausser Matoušek na baskytaru.  Aleš Zimolka na bicí. Radim Kadlčák na kytaru a zpěv. Pepa Kůstka na housle. Pepa je vlastně jedinej pořádnej muzikant z kapely. Díky tomu, že si svý už vypil. A Aleš už mezi náma není, budiž mu zem lehká. Místo něj je Kryštof, jehož doba je občas těžká. A Sean, který s náma je a není, jako nějaká princezna z Bali. 
Dick O’Brass odehrál více než 300 koncertů. Fakt, že na něj pořád choděj lidi vede k tvrzení, že se ho asi už nezbavíte, dokud nevymře, o což se nicméně velmi zdařile snaží. 
Kdo chce vědět o kapele víc, ať se nás zeptá. Víc už se publikovat nedá. A prosíme, na houslistky se nás neptejte.