Démoničtí Zeal & Ardor přivezou v prosinci svůj gospel-metal do MeetFactory

8.12.2022, 18:00 – 22:00

Že je spojení Black Metalu a Gospelu šílené? Akorát, že vůbec! Avantgardní uskupení kolem Manuela Gagneuxe nabízí jedinečný hudební a vizuální zážitek, který občas hraničí až s uvedením do transu. 8. prosince se vrací do České republiky, aby vypustili své démony v pražském MeetFactory a potěšili tak značně velkou fanouškovskou základnu, kterou u nás mají. Kapela přiveze svou novinku v podobě letošní desky, kterou hrdě představuje na tour po celé Evropě. Koncert se koná v rámci série Rock for People Concerts a jako support vystoupí švýcarští kolegové SOOMA.

Cena vstupenky: 590 Kč

 Tenhle projekt švýcarsko-amerického muzikanta Manuela Gagneuxe tvoří sedmičlenná kapela, která vznikla v roce 2013. Nápad na založení Zeal & Ardor přišel po experimentu, kdy frontman Manuel Gagneux požádal své fanoušky, aby navrhli dva žánry, které má spojit a do půl hodiny složit song. Jeden z nich navrhl black metal a jiný gospel. A projekt byl na světě.

Debutové album Devil Is Fine si ihned získalo přízeň fanoušků i hudebních kritiků. Magazín Rolling Stone je dokonce umístil na seznam Nejlepších metalových nahrávek 2016. V současné době mají na kontě Zeal & Ardor celkem tři studiová alba, poslední stejnojmenná deska vyšla v únoru letošního roku.

 „Podle mě se black metal trochu vzdálil své původní filozofii – dělej si, co chceš,“ řekl Gagneux webu Revolver. Dodržování pravidel jednotlivých žánrů a ignorování hudebních vlivů není v jeho očích evoluční cesta. Black Metal a Gospel jsou pro mnohé neslučitelné žánry, podle Gagneuxe mají však významný společný prvek oba pracují s hněvem a smutkem. Velkou inspirací pro tvorbu byly pro Manuela nahrávky amerického etnologa Alan Lomax, které vznikly na americkém venkově v první polovině 20. století. Další inspiraci hledal i ve zvukových dokumentech z amerických káznic, kde dostaly zlidovělé chorály otroků na plantážích novou dynamiku, když si je zpívali vězni při náročných pracích.