Miroslav Bambušek: Zvěřinec - Studio Hrdinů

7.2.2024, 20:00 – 22:00

Záměrem inscenace Zvěřinec je oživit odkaz kněze Josefa Zvěřiny. Nemá ale životopisné ambice, neobrací se do historie, ale naopak volí současnost, jako pole, ve kterém má rezonovat Zvěřinovo myšlení a skutky.

Miroslav Bambušek: Zvěřinec - Studio Hrdinů
  • Adresa:
    Dukelských hrdinů 530/47
    Praha 170 00
autor: Miroslav Bambušek
režie: Miroslav Bambušek
scéna: Jana Preková
kostýmy: Jana Preková
hudba: Vladimír Franz, Tomáš Vtípil
dramaturgie: Jan Horák
světelný design: Pavel Havrda
video: Bohdan Holomíček, Jan Daňhel, Jakub Halousek, Jaroslav Svoboda, Pavel Havrda
asistentka scénografie: Veronika Olejárová
 
hrají: Gabriela Pyšná, Daniela Voráčková, Ondřej David, Jakub Gottwald, Mark Kristián Hochman, Petr Krušelnický, Miloslav Mejzlík
 

Příběh se odvíjí v zemi, která se na oko ukazuje jako svobodná a demokratická, ale pod povrchem zuří válka proti každému, kdo by chtěl jakkoli zpochybnit stávající status quo. Tedy skrytý totalitní režim. Jak dobře víme, všechny silové režimy k tomu mají blízko.

Hlavní postavou hry je Rút, mladá dívka žijící na okraji společnosti, mladá dívka opuštěná svou matkou, mladá dívka vykořeněná a zmítající se v psychických problémech a v závislosti na drogách. Rút je v tomto smyslu symbolem té země, ve které žije. Rút i země strádá, chřadne a zmítá se v nesmyslnosti, ve strachu.

Inscenace Zvěřinec má být příběhem o útlaku, kterého se nemáme děsit, ale vnímat ho jako dar, jako příležitost osvědčit se, i když třeba za cenu nejvyšších obětí.

Produkce Mezery o.s., vzniká ve spolupráci s Divadlem X10 a Studiem Hrdinů.