Výstava Světy české animace v Ostravě

3.11.2022, 10:00 – 28.2.2023, 16:00

Přijďte podniknout výpravu do světa animovaného filmu! Uvidíte, jak ožívají kresby a loutky v počítači, ale i bez počítače v Muzeu potravin a zemědělských strojů Ostrava

Zavedeme vás do filmu známých českých animátorů. A dozvíte se, jaké vznikaly animáky u nás v Ostravě.

A komu je výstava určena? ​Zveme především studenty ZŠ, SŠ a oborových VOŠ, VŠ, ale samozřejme děti a jejich rodiče a všechny fanoušky nejen animovaného filmu. 
50. let ostravské animace je neodmyslitelně spojeno se Studiem Prométheus a také s Atelierem animované tvorby na Katedře intermédií Fakulty umění Ostravské univerzity, který právě letos slaví 30. let svého vzniku.
Výstava je poctou pestrým světům českých animátorů a animátorek a speciálně těch ostravských. Ty uvidíte v koncipovaném pásmu projekcí i díky jedinečným, speciálně pro výstavu připravovaným exponátům. 
Kurátory výstavy jsou Mgr. Denisa Jánská, která stojí za publikací Animace z Ostravy, je vedoucí Ateliéru animované tvorby na Ostravské univerzitě a ředitelkou Mezinárodního festivalu dětské a studentské multimediální tvorby TrikFilm a režisér Jan Bubeníček, který loni zazářil celovečerním animovaným filmem Myši patří do nebe nominovaným na evropského Oskara. Spolu s nimi výstavu připravili filmový dramaturg a pedagog FAMU prof. Jiří Kubíčekscénárista prof. Edgar Dutka a producentka doc. Zuzana Bukovinská.
Výstavní prostor je rozdělen do několika částí. V té první chceme diváka vtáhnout do světa optických hraček, hříček a technických vynálezů, které vedly k objevu kinematografie a posléze vzniku animace. Odhalíme její principy, techniky a technologie používané od dob jejího vynálezu do současnosti. Představíme vám proces vzniku filmu od nápadu až po výsledek.

Ve druhé části bude shromážděna řada originálních artefaktů z filmů – kresby, výtvarné návrhy, obrázkové scénáře, loutky, rekvizity a dekorace. Zároveň bude tato část obsahovat shrnutí významu a úspěchů českých tvůrců. 
V další části výstavy budete mít vy, diváci, možnost si některé animační techniky vyzkoušet sami v malých studiích opatřených snímací technikou. Pro děti bude k dispozici výtvarná dílna s cílem vytvořit vlastní optickou hračku nebo krátký animovaný film. Tvorbu dětí chceme tematicky propojit s programovým zaměřením Muzea potravin a zemědělských strojů.
A v neposlední řadě využijeme projekce a vytvoříme pro vás, návštěvníky výstavy, malý kinosál, kde budeme promítat české animované filmy.

Muzeum potravin a zemědělských strojů Vítkovice 3033 ,703 00 Ostrava-Vítkovice