Výstava Advent a Vánoce v Petrovcově výstavní síni Muzea T. G. M. Rakovník

11.11.2022 – 23.1.2023, 23:59

Již v tomto čase si můžete připomenout tradiční adventní a vánoční zvyky vycházející z naší bohaté historie. Čekají tu na vás adventní obchůzkové bytosti, které v předvečer svátků některých svatých obcházely domácnosti našich předků - Barborka, Ambrož, Lucka ale i Mikuláš se svým doprovodem.

Připomínají se tu zvyky starší (větvičky barborek, krájení jablka) i zvyky teprve nedávno přijaté (adventní věnec, betlémské světlo). Nebude chybět jeden z našich nejkrásnějších betlémů - soubor dřevěných betlémových figur z Oráčova. Štědrovečerní atmosféru našich předků navodí interiér venkovského domu s malovaným nábytkem, ozdobeným stromkem s dárky a také stůl s tradičními vánočními pokrmy. Ke svátečnímu pečení patří keramické i litinové formy na rybu či jahelník i historické formičky na drobné vánoční cukroví. Koledování v celém období Vánoc připomínají postavičky Tří králů.
Pro školní třídy je připravena i komentovaná prohlídka této výstavy (po předchozí telefonické domluvě na tel.č. 733 735 687) a pracovní listy pro žáky I. stupně ZŠ.