Zimní hrátky a radovánky - výstava v Novém Strašecí

17.11.2022, 8:00 – 8.12.2022, 16:00

Výstava s názvem „Zimní hrátky a radovánky“ vám připomeneme tři nejoblíbenější zimní sporty – bruslení, lyžování a sáňkování.

Cena vstupenky: 40 Kč

Každému sportu je věnován informační panel přibližující historii zmiňovaného sportovního odvětví, ukázku z beletrie a fotografie či vyobrazení příslušných sportovních pomůcek. Prohlédnout si u nás můžete sbírku sportovního náčiní, na kterém děti  dováděly od první poloviny 20. století.
Téma bruslení zde připomene kolekce rekreačních bruslí. Pozornost jistě vzbudí nejstarší exponát - dřevěná podrážka s želízkem a koženými řemínky k připnutí k obuvi zapůjčená z jesenického muzea. Návštěvníci jistě poznají v minulosti oblíbené „šlajfky“ na kličku a ocelové sportovní  brusle - výrobek rakovnické Stadionky.
Vystavený soubor lyží vzbudí možná u současných lyžařů úsměv i obdiv při pohledu na „prehistoricky“ působící řemínkové vázání a notoricky známé „kandaháry“ a bytelné bambusové hůlky. Téma lyžování doplní soubor lyžařských bot - nejstarší z nich je ručně šitý pár z 30. let 20. století. 
Ze zasněženého svahu jezdívaly dřevěné a kovové dětské sáňky. Pozornost jistě vzbudí netradiční tvar jednoho z exponátů, tyto sáňky vyrobil pro svou dceru truhlář z Milostína. Saně sloužily i k dopravě větších či menších nákladů, jak o tom svědčí saně s nákladem dřeva.
Výstava je pak doplněna historickými pohlednicemi s motivem zimy a zimních sportů.
Součástí výstavy bude také fotopoint s vánoční tematikou, který můžete využít ke zhotovení Vašich vánočních či novoročních přání.
Pracovníci muzea se budou těšit od 17. listopadu 2022 na vaši návštěvu a přát všem dětem,
aby letošní paní zima byla s nadílkou sněhu a ledu trochu štědřejší.