Výlet do města Žacléř přináší spoustu zajímavých zážitků

31.10.2022 – 31.10.2023, 23:59

Východní brána Krkonoš, místo, kde se loučil s vlastí J. A. Komenský a kde se více než 400 let dolovalo černé uhlí. Dnes klidný region jako stvořený k relaxaci, sportu a odpočinku. Celoroční sportovní střediska – v létě tenis, volejbal, plážový volejbal, fotbal, cyklistické stezky… v zimě lyžování ve dvou lyžařských areálech v Prkenném Dole – Arrakis a Bret. Nad městem Žacléř začíná upravovaná Krkonošská běžecká trasa a v případě příznivých sněhových podmínek na běžkaře čekají trasy v Bobru a Černé Vodě až do Královce. Kultura Žacléř.

Rájem pro fotografy je bezesporu oblast Rýchor s krásnými výhledy na Krkonoše i Jestřebí hory a tajuplným Dvorským lesem. K výletům vás bude inspirovat i blízké Polsko, kde můžete obdivovat např. skvostný barokní kláštěr Křešov či Park miniatur v nedalekých Kowarech. To vše, a ještě více vám nabízí kraj mezi Vraními horami a Krkonošským hřbetem.

Se zajímavou minulostí regionu se seznámíte v Městském muzeu Žacléř, krásně nostalgické exponáty každodenní potřeby a zapomenutá řemesla v národopisné expozici či nástroje a zařízení připomínající tvrdou havířinu v části věnované hornictví. K vidění je také unikátní sbírka porcelánu Václava Petiry čítající stovky figur z produkce žacléřské porcelánky. Muzeum pravidelně pořádá tématické výstavy s různým zaměřením, kde jsou využity i interaktivní prvky, a akce s doprovodným kulturním programem, jako Muzejní noc a další. Na své si zde přijdou návštěvníci všech věkových kategorií, pro děti je vždy připravena tvořivá dílna. V prostorách muzea sídlí i informační centrum, kde vám ochotně poradí, kam na výlet, ať pěšky či na kole, a zprostředkují informace potřebné ke strávení příjemné dovolené.

Nenechte si ujít návštěvu podzemní dělostřelecké tvrze Stachelberg budované na obranu Československa v letech 1935–1938, nedaleko stojící rozhlednu Elišku a Hornický skanzen Žacléř. Pestrý program a řemeslné stánky vás čekají na Dni lidových řemesel, který se pořádá každoročně 5. července na Rýchorském náměstí.


www.infocentrum-zacler.cz
www.muzeum-zacler.cz