Reison Kuroda: Shakuhachi Unlimited

25.11.2022, 20:00 – 21:30

Světový virtuóz Reison Kuroda zahraje hudbu současných japonských skladatelských hvězd vytvořenou pro jeho jedinečný nástroj – flétnu shakuhachi [šakuhači]. Uslyšíte hudbu spojující zenovou estetiku s progresivní tonalitou. Zažijete křehkou krásu pomíjivosti v sepětí s tempem japonských velkoměst.

Cena vstupenky: od 250 Kč

Reison Kuroda pochází z hráčské linie Aoki Reibóa II., držitele titulu Národní žijící poklad. Jeho tradiční zvuk spojený s brilantním stylem a výjimečnou hudební inteligencí získali Kurodovi široký kritický ohlas v Japonsku i zahraničí. Získal řadu ocenění včetně 1. místa na World Shakuhachi Festival Competition v Londýně v roce 2018. Reison Kuroda je členem japonského all-star ansámblu Shakuhachi 5. Jeho první český koncert ozdobí světová premiéra

Soni Vetché pro shakuhachi, hlas (Annabelle Plum) a violoncello (Balázs Adorjan), libreto Marie Iljašenko. Výjimečným zážitkem bude též Tomomiho Adachiho skladba, pro kterou vytvořil 3D objekt jako formu notového zápisu. Zazní také japonská duchovní hudba, jež mezinárodně proslavila flétnu shakuhachi. Koncert je součástí série NEIRO Unlimited, která se zaměřuje výhradně na špičkové mezinárodní hudebníky, kteří své regionální nástroje používají v soudobé hudbě.

Kultura Praha