HYB4 Film: Pták rybák & Film o žížalách

28.11.2022, 20:00 – 22:00

Žížala jako produkt a zároveň producent. Svět s ní a nebo bez ní. Jaký by byl, byl by? Dvojice režisérek Adéla Kaiserová a Barbora Aradská jdou po stopách tohoto malého tvora v dnešním světě, po stopách, které za sebou vytváří, a po stopách, které vytváříme my lidé. Má to žížala v moderním světě těžší než kdy dřív, anebo si dokáže se všemi nástrahami poradit sama a po svém? 

Režisér Kryštof Zvolánek ve filmu sleduje rybáky obecné, kteří hnízdí na jihomoravské přehradě Nové Mlýny. Kvůli cílenému navyšování hladiny ale mizí jejich přirozené hnízdní ostrůvky. Vodohospodáři a ochránci přírody se snaží najít kompromis pro změnu výšky hladiny tak, aby byla výhodná pro lidi i pro biodiverzitu. Existuje ale taková varianta? Drobná dramata v životě ptáka rybáka jsou v širším hledisku bojem o budoucí podobu naší přírody. 

Barbora Aradská v minulosti studovala umění a design. V kombinaci se svým zájmem o vyprávění a analyticko-kritickou reflexi současnosti dále pokračovala ve studijích Filmových věd na FF UK a katedry Dokumentární tvorby FAMU. Aby porozuměla dokumentární a nezávislé tvorbě v její šíře, snaží se kombinovat studium s praktickými dovednostmi přímo přes pracovní zkušenosti ve dvou sezónách na MFDF Ji.hlava, absolvování workshopu My street films, observování vývoje snímků na Doc.inkubatoru, ale především aktivitami v audiovizuální platformě TPS Remízek. 

Kryštof Zvolánek vystudoval střih na Univerzitě Tomáše Bati ve Zlíně a v současné době studuje na katedře dokumentární tvorby na FAMU. Je také bakalářem IT, kde získal technické zkušenosti. Jeho práce jsou zaměřeny na environmentální témata, místní politiku a rovnost. V roce 2020 spoluzaložil audiovizuální platformu „Remízek“ jako široce otevřenou platformu pro propojování různorodých umělců, tvůrců a hobby-filmařů. Bez hierarchie se snaží přiblížit témata ochrany biodiverzity širokému publiku prostřednictvím podpory místních veřejných zájmů produkcí angažovaného audiovizuálního obsahu, který pokrývá případ, dokud se ještě děje. Tato dokumentární díla využívají moderní média jako reklamní streamy, reportáž, experimentální filmy, ale i klasické filmové vyprávění. 

Adéla Kaiserová je studentkou třetího ročníku bakalářského studia Katedry dokumentární tvorby FAMU. Společně s několika spolužáky a dalšími mladými nadšenci vede spolek – Tvůrčí produkční skupinu Remízek, věnující se audiovizuální tvorbě převážně v neziskovém prostoru a v odvětví ochrany biodiverzity a sociální rovnoprávnosti. Věnuje se i jiným projektům v rámci FAMU – v loňském školním roce byla členkou dramaturgického týmu festivalu FAMUFEST a moderátorkou některých bloků. V průběhu roku vypomáhala na několika studentských natáčeních na různých pozicích od asistence režie po zvukařku či skriptku.

Vstup zdarma & bar otevřen.