Výlet do Týnu nad Vltavou stojí za to - Výlet jižní Čechy

20.10.2022 – 20.10.2023, 23:59

Díky své poloze unvnitř jižních Čech se Týn nad Vltavou spojuje jako oblíbený turistický cíl. Za výlet do města a jeho blízkém okolí určitě stojí jedinečné Přírodovědné muzeum Semenec, zámek Mitrowitz v Kolodějích nad Lužnicí nebo Jihočeské zemědělské muzeum v Netěchovicích.

Turisticky oblíbené jsou pěší trasy na rozhlednu na Semenci, k soutoku řek Vltavy a Lužnice, na Velký Depot, Potahové stezky, naučné stezky Lesní stezka Semenec či nejdelší naučná stezka v ČR na Onen svět.

Cykloturisté pak mohou využít Vltavskou cyklostezku na pravém břehu Vltavy, která vede přes Purkarec a Hlubokou nad Vltavou až do Českých Budějovic.

Koupání a relaxaci nabízí Městská letní plovárna. Areál městské plovárny se nachází na levém břehu řeky Vltavy jihozápadně od historického centra města a je řešen jako bezbariérový s vyhřívanou vodou.

V bezprostřední blízkosti města se nachází přehradní nádrže Orlík a Hněvkovice – ráj pro rybáře a vodních sportů. Díky plavební komoře v Hněvkovicích, který byla zprovozněna v květnu 2017, je na Vltavě pro malá plavidla splavných více než sto kilometrů na Orlickou přehradu, odkud lze pokračovat dále na Slapy, do Prahy, k soutoku s Labem v Mělníku a pak ještě dále do Evropy.

Turistické cíle v Týně nad Vltavou

Městské muzeum

Městské muzeum se nachází v budově arcibiskupského zámku a návštěvníkům nabízí moderní interaktivní expozici o historii města. Součástí stálých výstav je i jedna z největších expozic vltavínů v ČR. Lákadlem pro rodiny s dětmi je pak expozice Svět loutek.

Městská galerie

Galerie je umístěna v přízemí domu U zlatého slunce a vedle pravidelných výstav nabízí milovníkům umění komentované prohlídky a výtvarné kuchyňky pro širokou veřejnost.

Kostel sv. Jakuba

Kostel pochází z druhé poloviny XIII. století. Původně byl zasvěcen sv. Kryštofovi, v roce 1569 byl renovován a přesvěcen na sv. Jakuba.

Otáčivé hlediště

Divadlo v přírodě vzniklo v roce 1983, je obdobou otáčivého hlediště v Českém Krumlově. Je navíc jako jediné na světě amatérské. V letní sezóně zde Divadelní společnost Vltavan pořádá pravidelná a hojně navštěvovaná divadelní představení místního i hostujících divadelních souborů. Točna se nachází v Bedřichových sadech na místě původního středověkého týnského hradu, pobořeného v XVII.stol.

Železný most

Město Týn nad Vltavou má na svém území jednu národní technickou památku a tou je Železný most z roku 1892, který nahradil původní dřevěný most ze středověku. Konstrukce byla vyrobena Pražskou mostárnou pod č. 1478 podle návrhu zemského Ing. Josefa Mayera. V rámci splavnění Vltavy se nyní připravuje jeho úprava na částečně zvedací most.

Rozhledna Semenec

Stavba je umístěna na skále nad soutokem Vltavy a Lužnice v nadmořské výšce 441 m n.m. Místo je od centra Týna nad Vltavou vzdáleno asi 1,5 km SZ směrem. Na místo se dá zajet automobilem, kde lze i zaparkovat.

Soutok řek Vltavy a Lužnice

Soutok dvou největších jihočeských řek u Týna nad Vltavou, střežený Božími muky. Nachází se 2,5 km západně od Týna nad Vltavou po proudu řeky.

Barokní sousoší Velký Depot

Výcvikový tábor rakouských dělostřelců. Tábor fungoval v letech 1749 – 1866. Sousoší připomíná katastrofu, která se odehrála 21. 6. 

Turistické informační centrum

Výchozím bodem pro každého turistu ve městě Týn nad Vltavou je Turistické informační centrum hned u náměstí Míru. V letní sezóně je zde půjčovna e-kol a e-koloběžek.

Ale především je v Turistickém informačním centru hlavní vstup do vltavotýnských podzemních chodeb. Podzemní chodby se nachází pod budovou Městského muzea a přilehlého okolí. Trasa středověkého podzemních labyrintu je dlouhá 320m a prohlídka je možná pouze v letních měsících s průvodcem.