Výstava Josef Mysliveček, detto Il Boemo (1737–1781) v Clam-Gallasově paláci v Praze

21.10.2022, 9:00 – 29.1.2023, 18:00

Výstava seznamuje návštěvníky se skladatelovým životním příběhem a tvorbou a představuje jej coby mezinárodní osobnost v kontextu evropských dějin a kultury

Cena vstupenky: 250 Kč

Výstava Josef Mysliveček, detto Il Boemo (1737–1781)

V nově zrekonstruovaném Clam-Gallasově paláci se otevírá veřejnosti výstava Josef Mysliveček, detto Il Boemo (1737–1781) připravená v rámci uvedení snímku Il Boemo do kin.
Výstava seznámí návštěvníky se skladatelovým životním příběhem a tvorbou. Přenese je do světa osmnáctého století a přiblíží jim Prahu, ze které Mysliveček odešel, aby se mohl stát operním skladatelem. Poutavé obrazové materiály představí návštěvníkům Muzea města Prahy Itálii Myslivečkovy doby a seznámí je se světem a zvyky zadavatelů Myslivečkových oper, s výchovou a s osudy kastrátů, načrtnou dobrodružství tehdejšího cestování a nastíní problémy života tehdejších umělců. Součástí výstavy budou filmové kostýmy a paruky ušité pro snímek Il Boemo, který 20. 10. vstupuje do kin.
Dále zde bude možné zhlédnout projekci Myslivečkových árií, natočených pro film Il Boemo, a to včetně bonusových materiálů. Nahrávky vznikly ve spolupráci s barokním orchestrem Collegium 1704 pod taktovkou Václava Lukse a vystoupí v nich přední světoví sólisté jako Philippe Jaroussky, Raffaella Milanesi, Emöke Baráth, Krystian Adam, Sophie Harmsen a další.

Výstava je zasazena do překrásných barokních sálů Clam-Gallasova paláce, který se po dlouhých letech rekonstrukce konečně otevírá veřejnosti. Tento architektonický skvost patří k nejvýznamnějším architektonickým památkám Prahy a České republiky. Jedná se o jedno z vrcholných děl pražské barokní architektury a je skvělou ukázkou vrcholně barokního bydlení a způsobu života tehdejší aristokracie.

Clam-Gallasův palác, Husova 158/20
110 00 Praha 1 – Staré Město