Hudební festival Znojmo 2023 – Harmonie planet Antonia Caldara

14.7.2023 – 30.7.2023, 23:59

Jedinečné dílo složené roku 1723 přímo pro Znojmo napsal vídeňský dvorní vicekapelník Antonio Caldara na počest manželky císaře Karla VI. císařovny Alžběty Kristýny. Uznávaný autor byl považován za génia své doby. Autor zpracoval oblíbený barokní námět vycházející z filosofie harmonie sfér jako „divadelní skladbu pro hudbu“, jak žánr sám označil. V díle vystupuje sedm božstev jako symbol sedmi planet (Diana, Apollón, Venuše, Jupiter, Mars, Merkur a Saturn), která vzdávají hold panovnici.

Při obnovené světové premiéře se po 300 letech ve Znojmě těšte na dílo ve scénickém provedení a ve stylové interpretaci na dobové nástroje. Špičkový umělecký i produkční tým má za sebou několik cen Thalie. V minulosti ve světové premiéře uvedl ve scénické inscenaci dílo G. F. Händela Saul (2019) nebo Návrat Tobiáše J. Haydna (2022). Hudební festival Znojmo představil ve vlastní produkci již 18 inscenací, převážně oratorií nebo oper. Hudební festival Znojmo se koná již po 19., a to a to 14. až 30. července 2023. Na programu má více než 30 koncertů, představení a doprovodných kulturních akcí.

Účinkují: Adam Plachetka, Andreas Scholl, Dagmar Šašková, Krystian Adam, Hana Blažíková, Valer Sabadus, Carlos Mena a Czech Ensemble Baroque.
Dirigent: Roman Válek, sbormistryně: Tereza Válková, režie: Tomáš Ondřej Pilař, kostýmní výtvarník: Ivana Ševčík Miklošková, světelný design: David Kachlíř, choreografie: Martin Šinták