Komentovaná prohlídka výstavou Tono Stano

19.10.2022, 18:00 – 19:00

Trafo Gallery zve na komentovanou prohlídku samostatné výstavy umělce Tono Stana, který se ve svém aktuálním projektu věnuje i technice malby, nicméně v neobvykle nepřímé rovině.

Prostřednictvím své modelky namaloval cyklus abstraktních kaligrafických obrazů, kdy výsledky jejich akce, včetně foto a videodokumentace celého projektu můžete nyní vidět na vlastní oči právě na výstavě s názvem Brusel.

Kurátory výstavy jsou Blanka Čermáková a Tono Stano.

K výstavě vznikla publikace v grafickém provedení Roberta V. Nováka, shrnující jednotlivé fáze projektu ve fotografickém příběhu, doplněná třemi esejemi filozofky Terezy Matějčkové. 

Tono Stano (*1960) je v současnosti známý svými černobílými portréty a kompozicemi převážně ženského těla. Vytvořil řadu rozsáhlých fotografických cyklů, jako jsou například velkoformátové „Polaroidy“, snímky „Fascinace“ ze světa přírody, zachycení kresby kontur světla a tmy na lidském těle s názvem „Inside Out“, cyklus „Konvex“, ve kterém pracoval s optickým efektem rozkladu reality a mnohé další. Často se vrací i ke konceptuální fotografii například ve formě negativně pozitivních portrétů a hledá stále nové fotografické postupy a přesahy. Zajímají ho všechny formy uměleckého projevu. 

Více se však o samotném umělci i jeho tvorbě přijďte pobavit na komentovanou prohlídku!