Už není třeba dělat vůbec nic - Divadlo v Dlouhé

12.5.2023, 19:00 – 21:00

Autorská inscenace o plavbě vycházející z četby středomořské literatury a odevzdání se touze po sobě.

Už není třeba dělat vůbec nic - Divadlo v Dlouhé
  • Adresa:
    Dlouhá 39
    Praha 1 110 00

Úsilí nemyslet na nic může vyvolat mnoho myšlenek. Je to ona nebo on? Oblékli si světlé obleky a tiše kroužili kolem. Z výrazu tváře, gesta a rámu vyzařuje bezúčelnost. Co čumíš? Žízním. Odpočívej, protože já jsem tě vyvedl z otroctví. Autorská inscenace o plavbě vycházející z četby středomořské literatury a odevzdání se touze po sobě. And it was like… well-being.

Jan Frič

Divadelní režisér Jan Frič patří v současné době mezi nejvýraznější divadelní osobnosti své generace. Jeho inscenace Vassa Železnovová, kterou uvedl ve Stavovském divadle, se v anketě divadelních kritiků stala Inscenací roku 2021. Kromě režie se na některých inscenacích podílí i jako spoluautor předlohy (např. Návštěva, Národní divadlo, 2018) nebo scénograf (např. Velvet Havel, Divadlo Na zábralí, 2014).

Pod vedením Jana Nebeského studoval na pražské DAMU obor činoherní režie v ročníku, z něhož vyšlo hned několik nepřehlédnutelných osobností současného divadla – např. režisérka Daniela Špinar, dramatik Petr Kolečko nebo dramaturgyně Jana Slouková.

V letech 2017–2022 byl kmenovým režisérem činohry Národního divadla. V současné době je na volné noze. Spolupracuje jak s velkými divadly (např. Národní divadlo Brno, Klicperovo divadlo v Hradci Králové, Národní divadlo moravskoslezské), tak i s komorními, alternativními scénami (např. A studio Rubín, Divadelní společnost Masopust, Divadlo X10). S Divadlem v Dlouhé spolupracuje poprvé.

Jan Frič má osobitý režijní styl. Ve svých inscenacích se často zabývá metafyzikou a rozpory lidské existence. Nezřídka využívá moderní technologie (např. projekce) a neobvyklé divadelní postupy. Inscenuje původní texty (např. inscenace BurnOut aneb Vyhoř!, A studio Rubín, 2019) i klasické texty světové dramatiky (např. Král Oidipús, Národní divadlo, 2019 nebo Faust, Národní divadlo, 2018). Kromě režie se na připravované inscenaci pro naše divadlo podílí i jako spoluautor textu a scény.

Účinkují

Martin Matejka
Pavel Neškudla
Marie Poulová
Samuel Toman
Anna Tomanová
Miroslav Zavičár

Režie: Jan Frič   
Dramaturgie: Kateřina Součková   
Scéna: Jan Frič, Jana Hauskrechtová   
Kostýmy: Jana Hauskrechtová   
Hudba: Mojmír Měchura