Navštivte muzeum v Teplicích na zámku

5.10.2022 – 5.10.2023, 23:59

Regionální muzeum v Teplicích věnuje značnou pozornost dokumentaci sklářství, keramiky a lázeňství a správě vzácných knižních sbírek.

Muzeum sídlí v budově zámku, který se nachází v nejstarší části lázeňského města Teplice, obklopený rozsáhlou zahradou, na místě, kde ve 2. polovině 12. století založila královna Judita klášter benediktinek. Uvnitř zámeckých budov jsou dochovány původní interiéry jako např. renesanční sál s malovaným kazetovým stropem, rokokový sál s bohatou štukovou výzdobou či pokoje s dobovým zařízením.

Návštěvníci si mohou prohlédnout muzejní expozice zaměřené na archeologii, geologii, zoologii, historii, lázeňství, numismatiku a výtvarné i užité umění. Do návštěvnického okruhu je zahrnuto i vnitřní nádvoří zámku s vyznačeným půdorysem klášterní basiliky a moderní expozicí „Po stopách zaniklého kláštera v Teplicích“, která je umístěna v tzv. románském křídle zámku. Součástí tohoto prohlídkového okruhu je, kromě umělé jeskyně – grotty ze 17. století a malovaného sálu, i románská krypta s výjimečně zachovalým interiérem, jímž se řadí mezi nejvýznamnější památky románské doby v Čechách.

Vedle stálých expozic můžete v teplickém muzeu celoročně navštívit i řadu zajímavých výstav.

Výlety v Teplicích a okolí. Kultura v Teplicích.

Otevírací doba a cena vstupeného: https://zamek-teplice.cz/cz