Duo Vondráček – Colli zahrají Mozarta, Rachmaninova a Šostakoviče

22.5.2023, 19:00 – 20:00

Špičkoví hudebníci se seznámili v Ostravě a při jednom večeru na Stodolní se domluvili, že si zahrají společně a vůbec poprvé vystoupí v klavírním duu. Na programu je Mozart, Rachmaninov a Šostakovič.

Cena vstupenky: od 230,- Kč

Závěrečný klavírní recitál představí skladby pro dva klavíry či čtyřruční kompozice v exkluzivním podání klavíristů Lukáše Vondráčka a Federica Colliho. Špičkoví hudebníci se seznámili v Ostravě a při jednom večeru ve Stodolní se domluvili, že si zahrají společně a vůbec poprvé vystoupí v klavírním duu.

Ze skladeb zazní Mozartovo dílo Andante a pět variací pro klavír na čtyři ruce, které geniální skladatel údajně zkomponoval za jediný den. Od stejného autora je připravena Sonáta D dur pro dva klavíry.

Sergej Rachmaninov věnoval svoji Suitu č. 1 pro dva klavíry Čajkovskému, který patřil k jeho velkým příznivcům. Premiéra skladby zazněla v roce 1893 v Moskvě a provedl ji sám Rachmaninov s Pavlem Pabstem. Čajkovskij se představení nezúčastnil, protože měsíc předtím zemřel.

Dmitrij Šostakovič zkomponoval Concertino pro dva klavíry v prosinci 1953 pro svého šestnáctiletého syna Maxima. Ten skladbu premiéroval o téměř rok později na Moskevské státní konzervatoři P. I. Čajkovského spolu s Allou Maloletkovou.

Wolfgang Amadeus Mozart
Andante a pět variací pro klavír na čtyři ruce G dur KV 501

Wolfgang Amadeus Mozart
Sonáta D dur pro dva klavíry KV 448

Sergej Rachmaninov
Suita č. 1 pro dva klavíry op. 5

Dmitrij Šostakovič
Concertino pro dva klavíry

Lukáš Vondráček – klavír
Federico Colli – klavír