Navštivte Semlerovu rezidenci - nejvýznamnější a nejrozsáhlejší realizaci dle konceptu Adolfa Loose v Plzni

1.1.2023 – 31.12.2023, 23:59

Památkový objekt společně otevřeli ministr kultury Martin Baxa, hejtman Plzeňského kraje Rudolf Špoták, radní PK pro oblast kultury, památkové péče a cestovního ruchu Libor Picka, ředitel Západočeské galerie v Plzni Roman Musil a Petr Domanický, autor expozice Trojrozměrný příběh Adolfa Loose a Heinricha Kulky a prohlídkových tras.

Cena vstupenky: od 260 Kč

Semlerova rezidence se otevírá

Po téměř desetileté rekonstrukci Západočeská galerie v Plzni otevírá Semlerovu rezidenci, nejvýznamnější a nejrozsáhlejší realizaci dle konceptu Adolfa Loose v Plzni. Detailní projekt, navazující na koncepci pražské Müllerovy vily, navržené rovněž Loosem, zde s ohledem na zhoršující se architektovo zdraví zpracoval Heinrich (Jindřich) Kulka, Loosův žák a spolupracovník na řadě předchozích projektů.

Bytový dům rodiny Oskara a Jany Semlerových s interiérem jejich bytu patří k předním památkám moderní architektury ve střední Evropě. Byt nemá klasická podlaží, je vestavěn do poloviny domu, kde se jednotlivé prostory různých výšek v šesti úrovních soustřeďují kolem centrální obytné haly (princip tzv. Raumplanu).

Tato realizace představuje určité završení činnosti Adolfa Loose (1870–1933) v Plzni. Jeho tvorba s městem souvisela už od doby před rokem 1910 a znovu tady architekt působil po roce 1927.

Na rekonstrukci objektu se finančně podílely Plzeňský kraj Evropská unie prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu (IROP).

Prohlídky začínají 23. 9. 2022. Předprodej vstupenek od 1. 9. 2022.

Více informací o vstupenkách naleznete na tomto odkaze.