Území nikoho: Nitro 669 - Vzlet

Je něco málo po pátý a lidi migrujou z prací zpátky do svejch domovů. Maj unavený oči, kterýma se dívaj do sebe. 

Území nikoho: Nitro 669 - Vzlet
  • Adresa:
    Holandská 669/1,
    Praha 10-Vršovice, 101 00

Lapený do svejch soukromejch světů nevidí území kolem. To je tvoje chvíle. Doba veřejný neviditelnosti. Nech se zavést na vzdálený místa, co máš přímo před nosem. Do míst mezi místy, co sousedí s tvojí běžnou trajektorií. Přesměruj pohled. Měj se na pozoru. Co vidíš?

Nitro 669 je divadelní bojovka mapující vršovická graffiti, která nás každý den doprovázejí na našich soukromých i pracovních cestách městem. Graffiti, která přehlížíme vědomě i nevědomě, graffiti jako slepá skvrna v našem zorném poli. Co když se na ně ale podíváme pozorně? Kam nás zavedou? A můžou přepsat způsob, jakým se orientujeme ve městě?

Staň se na chvíli součástí crew a poznej vršovický terén optikou sprejera.

Pro mladé lidi od 13 let.

Praktické informace

  • Účast na bojovce vyžaduje dobrou pohyblivost a pevnou obuv.

  • Prostor, kterým se prochází, je přístupný, nikoli bezbariérový (nelze absolvovat s dětským kočárkem nebo invalidním vozíkem).

  • Trasu lze procházet i za mírného deště. Na místě si můžete vypůjčit pláštěnku.

  • Kapacita divadelní bojovky je 5 diváků.

  • Místo setkání: kavárna Vzlet. Hledej stůl označený tagem Nitro 669

Inscenační tým

Tvůrci: Radka Caldová, Františka Malasková a Ludvík Píza

Plakát: Šimon Pohořelý

Poděkování: ZebOne, Obic, Epos257, Lizukha, Šimon Pohořelý

Území nikoho

Nový umělecký projekt v produkci Vzletu, který kurátoruje Marta Ljubková, Petr Prokop a Jiří Havelka.

Při přípravě tohoto dlouhodobého projektu jsme vyšli z pojmu „slepé skvrny“, který použil ve své stejnojmenné knize sociolog Daniel Prokop. Myslel tím ta místa ve společnosti, o nichž nevíme – přehlížíme je, protože nejsou na první pohled patrná. Z těchto míst pak nejčastěji vzlínají smutek a frustrace. Vzali jsme toto spojení a použili ho volně – hledáme, jaké nezmapované komunity se nacházejí kolem nás.

Pro tento projekt jsme oslovili studentky a studenty a čerstvé absolventy a absolventky Katedry alternativního a loutkového divadla DAMU, kde pedagogicky působíme, a nabídli jim, ať k němu přistoupí zcela tvůrčím způsobem. Nejde nám o vytváření dalších a dalších inscenací, ale spíše o jakýsi výzkum uměními – může vzniknout jevištní tvar, ale může vzniknout i film, instalace, video či performativní procházka.

Termíny