Festival Signal 2022. Z Malé Strany na Staré Město

13.10.2022 – 16.10.2022, 23:59

Podzimní počasí signalizuje jediné – desátý ročník Signal Festivalu se blíží a je tak nejvyšší čas vám představit stálici našeho programu – trasu Centrum.

Procházku rozzářeným centrem doporučujeme odstartovat v Kunsthalle Praha, kde se seznámíte s konceptem fotosyntézy jakožto inspirace pro design, architekturu a moderní technologie. To vše v podobě série interaktivních velkoformátových projekcí PHOTOSYSTEM II od Ondřeje Zunky.

Na druhém břehu Vltavy, konkrétně v kostele U Salvátora se vám představí japonský umělec Shohei Fujimoto. Prostřednictvím jeho site-specific instalace protkané laserovými paprsky se ponoříte do světa struktur, jejich křivek a fyzikálních vlastností.

Na Mariánském náměstí vám český designér Maxim Velčovský společně s Post Bellum přiblíží stále probíhající válku na Ukrajině. Jeho instalace, složená z vyhořelých aut dovezených přímo z oblastí zasažených válkou, bude doplněna o příběhy ukrajinských občanů, kteří přišli nejen o svá auta, ale často také o veškerý majetek a své blízké.

V prostorách Klementina se seznámíte s díly hned tří českých umělkyň. Jeho hlavní nádvoří se promění v podání českého dua Pavla Beranová a Tereza Bartůňková v Krajinu levitace – svět na pomezí snu a skutečnosti.

Výherkyně letošní Ceny Neon Julie Dítětová vám ve studentském nádvoří představí instalaci Programming Patterns inspirovanou motivy církevních tkanin. Cenu Neon věnovanou studentům a studentkám vysokých uměleckých škol již po druhé pořádáme společně s Pražskou plynárenskou

Na další zastávce – Piazzetta Národního divadla – proniknete společně s Janem Hladilem do tajů symboliky čísla 4. Jeho instalace QUADD je spojením laserového systému a polopropustných zrcadel, které ji proměňuje v nadpozemský zážitek. 

Věděli jste, že roboty umí poznat vaší náladu a zrcadlit vaše emoce? Přijďte se přesvědčit do areálu ČVUT FEL na Karlově náměstí. Instalace Forum Robotum přibližuje hravým způsobem nejnovější poznatky na poli technologie autonomních robotů.

CAMPu se vám v rámci Signal Plus a Signal VIP představí hvězda letošního ročníku Refik Anadol s instalací vytvořenou z městských dat od Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy (IPR). Díky jeho velkoformátové projekci objevíte naší metropoli ze zcela nové perspektivy.

Na poslední lokaci trasy Centrum – v Kateřinské zahradě – vás čeká velká premiéra. Poprvé jsme spojili síly se souborem Národního divadla Laterna magika a společně pronikneme do nitra umělcovy duše prostřednictvím divadelně-taneční inscenace LUNAtic.

Více informací na https://www.signalfestival.com/.