K1 ŠÉFDIRIGENT JINAK

4.10.2022, 19:00 – 20:00

Říjnový koncert komorního cyklu bude mít velmi zajímavé obsazení. K Barboře Valečkové, houslistce Filharmonie Bohuslava Martinů, se připojí současný šéfdirigent zlínského symfonického orchestru Robert Kružík, jenž se při této příležitosti představí v ne zcela všední pozici interpreta – violoncellisty. Tuto „zlínskou" dvojici doplní Stanislav Bogunia, oceňovaný klavírista a dirigent a respektovaný hudební pedagog působící mimo jiné na Hudební fakultě pražské Akademie múzických umění. Program večera přinese tvorbu z dílny hudebních skladatelů českého původu – Antonína Dvořáka, Ericha Korngolda a Váši Příhody.

Barbora Valečková působí ve zlínské filharmonii od loňského roku. V průběhu své profesní kariéry se jí podařilo dosáhnout množství významných interpretačních úspěchů – krom řady ocenění z nejrůznějších soutěží a zisku Ceny paní Bauše Ruys, jež je udělována nejlepšímu studentovi Akademie múzických umění, měla příležitost sólově vystoupit s mnoha českými orchestry, jako je např. Symfonický orchestr Českého rozhlasu, Filharmonie Brno nebo Moravská filharmonie Olomouc. K dalším výrazným úspěchům bezesporu patří úspěšné vykonání konkurzu do Vídeňské státní opery, kde od ledna 2014 působila jako členka tamějšího orchestru s povinnostmi ve Vídeňské filharmonii.

Docenta Stanislava Boguniu mnozí řadí k nejvýraznějším postavám české klavírní školy. Řadu let působil jako doprovodný klavírista a komorní hráč, dále rovněž jako sbor mistr a dirigent např. u Západočeského symfonického orchestru, Janáčkovy filharmonie Ostrava, Symfonického orchestru Českého rozhlasu či Pěveckého sboru Českého rozhlasu. S jeho uměním se měli možnost seznámit posluchači téměř na celém světě, od Jižní Ameriky až po Japonsko.

Šéfdirigenta Filharmonie Bohuslava Martinů Roberta Kružíka dozajista netřeba blíže představovat. Absolvent brněnské konzervatoře a pražské AMU s úspěchem vystudoval jak dirigování, tak hru na violoncello a získané znalosti a zkušenosti následně rozšiřoval na mnoha mistrovských kurzech. Vysokou míru svého interpretačního umění prokáže Robert Kružík v rámci tohoto koncertu, který tak mimo jiné slibuje zcela nový pohled
na zlínského šéfdirigenta jakož to na sólistu.

Barbora VALEČKOVÁ housle
Robert KRUŽÍK violoncello
Stanislav BOGUNIA klavír

Antonín DVOŘÁK
Sonatina G dur pro housle a klavír, op. 100
Antonín DVOŘÁK
Klid pro violoncello a klavír, op. 68 č. 5
Erich Wolfgang KORNGOLD
Mnoho povyku pro nic, suita pro housle a klavír, op. 11
Váša PŘÍHODA
Der Rosenkavalier Walzer
Antonín DVOŘÁK
Klavírní trio č. 4 „Dumky", op. 90