Il Boemo – exkluzivní předpremiéra filmu v České Lípě

12.10.2022, 20:00 – 22:00

Il Boemo vstupuje do českých kin 20. 10. 2022. Na MHF Lípa Musica vám nabízíme exkluzivní předpremiéru už 12. 10. 2022 v Kině Crystal v České Lípě! Vstupenky v předprodeji Kina Crystal.

Film Il Boemo vypráví o oslnivém úspěchu nejslavnějšího českého skladatele 18. století Josefa Myslivečka (1737–1781), ztvárněného Vojtěchem Dykem. Zachycuje jeho jedinečný talent, úsilí a touhu tvořit. V tomto velkolepém historickém snímku Petra Václava, se pomocí precizně zpracovaných kostýmů a dobově věrných scén vrátíte do období, kdy Josef Mysliveček žil, komponoval, miloval i strádal. Vzepřel se vůli své rodiny, odmítl život pražského mlynáře a rozhodl se následovat svůj sen. Sen o kariéře operního skladatele v Itálii. On, zprvu neznámý skladatel z Čech, získal díky svému nadání, pracovitosti i notné dávce štěstí téměř vše, za čím šel – hvězdnou kariéru, peníze i úspěch u veřejnosti. Dokonce se dokázal stát inspirací i pro samotného Wolfganga Amadea Mozarta. Jakou cenu ale musel zaplatit? Odhalte tajemství jeho úspěchu a nechte se unést strhující hudbou v podání Collegia 1704.

V druhé polovině 18. století, kdy Praha je stále ještě poničena nedávnou Sedmiletou válkou, odchází mladý Josef Mysliveček do Itálie. I přes to, že je synem mlynáře, si chce splnit sen a prosadit se v tomto centru evropského hudebního dění jako operní skladatel. Díky svému talentu, ale také charismatu a štěstí, se mu během pár let podaří prorazit ve velké konkurenci italských skladatelů. Z neznámého muzikanta ze severu se stane jeden z nejúspěšnějších operních skladatelů své doby. Jakožto vysoce prestižní služebník vládnoucí vrstvy získává přístup do nejvyšších společenských kruhů a neutuchající přízeň žen. Bohužel ne však té, po které touží nejvíce. Své city se proto snaží přenést do svého hudebního díla. Bez možnosti žít se ženou, kterou miluje, se musí spokojit s jinými požitky a ty s i nezadržitelně vybírají svou daň. Nemocný Mysliveček, od kterého se postupně odvracejí jeho dřívější příznivci a podporovatelé, nakonec umírá chudý a zapomenutý, v nedožitých čtyřiceti čtyřech letech.

Více o projektu...

Kde: Česká Lípa, kino Crystal