Kromě živých i sklenění plameňáci v Zoo Liberec

23.8.2022 – 28.8.2022, 23:59

Na konci prázdnin se Liberečané i turisté a návštěvníci města mohou těšit na velký festival skla Crystal Valley Week. Do oslavy dlouholeté regionální sklářské tradice se v letošním roce zapojí i liberecká zoologická zahrada.

Právě v Zoo Liberec se totiž usadí více než 30 nových skleněných plameňáků, kteří pochází z rukou umělců renomované sklářské dílny Pačinek Glass. Skleněné ptačí plastiky budou trvale umístěny ve spodní části areálu na malém ostrůvku, který obtéká Jizerský potok. Dřívější návštěvníci zoo možná pamatují, že toto místo dlouhá léta sloužilo jako expozice pelikánů bílých. V roce 2008 ale byli pelikáni přesunuti na nedaleké větší Labutí jezero a ostrůvek tak téměř 15 let zůstal neobydlený. Různobarevní i různě velcí sklenění plameňáci jsou již na svém místě v areálu zahrady. V rámci programu Crystal Valley Week je na úterý 24. srpna plánovaná malá vernisáž, kdy ve 14 hodin proběhne oficiální předání uměleckého díla zoologické zahradě za účasti organizátorů Křišťálového údolí i samotného autora plastik Jiřího Pačinka.

Plameňáci budou na ostrůvku umístěni celoročně, a tak je zájemci mohou obdivovat v rámci běžné prohlídky zoo. Ti opravdoví, plameňáci růžoví a kubánští, pak čekají na své příznivce a obdivovatele ve své expozici o pár desítek metrů dále.