Za motocykly do Kašperských Hor

8.8.2022 – 31.10.2022, 23:59

Výstavní expozice je koncipována tak, aby zaujala nejen znalce, ale i laiky, děti i dámy. Exponáty jsou umístěny do prostoru evokující ulice města, kde je možné potkat jeho obyvatele pyšnící se svými nablýskanými stroji, projíždějícími na kole nebo korzujícími v dobových šatech.

Muzeum historických motocyklů v Kašperských Horách patří mezi vůbec nejstarší soukromá muzea tohoto typu v České republice.

V tomto městě se střetává hned několik velikánů motoristického průmyslu, kde snad ani není možné vybrat vítěze. K vidění je motocykl Čechie, který je často označován za jeden z nejbizardnějších motocyklů, který kdy spatřil světlo světa. Naproti tomu na první pohled relativně velmi nenápadný motocykl JAC 500 jako jediný dochovaný stroj této značky na světě představuje významného nositele kulturně-historického dědictví českého národa. Jízdní kola jsou zastoupena například vysokým jízdním kolem značky Kohout z roku 1890 či úplně prvním předchůdcem jízdních kol, jak je dnes známe, dřevěným odrážedlem barona von Dreise.

Za zmínku jistě stojí i výstavní prostory muzea, které jsou umístěny ve zcela atypickém prostoru staré půdy s výškou krovu až 14,5 metrů.  Samotný dům muzea pochází z původní zástavby ze 14. století a léta svého mládí zde trávil spisovatel Karel Klostermann. Bližší informace o muzeu a otevírací době jsou k dispozici na www.historickemoto.cz.

vyletnik.cz/profil/muzeum-historickych-motocyklu-v-kasperskych-horach/