Yemen Blues okouzlí moderním pohledem na dávné jemenitské nápěvy

20.11.2022, 19:30 – 21:30

V roce 2010 založil zpěvák a skladatel Ravid Kahalani vzácnou kombinaci špičkových hudebníků, kterou nazval Yemen Blues. 

Cena vstupenky: 300 Kč

Izraelská kapela Yemen Blues, strhujícím způsobem kombinující jemenitské a blízkovýchodní hudební tradice s decentními prvky jazzu, funku, soulu, blues i rocku, se po čtyřech letech vrací do Prahy. Zahraje 20. listopadu v holešovickém kulturním zařízení Domovina.

Provázanost hudebních žánrů a tradic z různých koutů světa v písních Yemen Blues je přitom naprosto přirozená. Frontman kapely Ravid Kahalani totiž přišel na svět v jemenitské rodině a tradiční písně slýchal, miloval a zpíval odmala.

„Když jsem poprvé uslyšel západoafrickou muziku, nadchla mě jako něco důvěrně známého,“ vysvětluje Ravid, proč inklinuje i k tzv. pouštnímu blues. A také proč se v jeho rukách ocitl nástroj gimbri neboli sintir, pocházející právě ze severozápadu Afriky a neodmyslitelně patřící ke kultuře marockého národa Gnawů. Ale protože žije v současnosti, pochopitelně ho od mládí oslovují i různé žánry populární hudby.

Skupinu Yemen Blues založil Ravid v roce 2010 a dosud s ní má na kontě tři kritikou ceněné tituly.Hudba kapely se pochopitelně s časem mění a její současná podoba bude opět jiná. Oproti předchozím turné více akustická, méně tanečně vyzývavá, ale stejně kvalitní, naléhavá a přesvědčivá. Yemen Blues tentokrát vystoupí v obsazení Ravid Kahalani – zpěv a gimbri, Shanir Blumenkranz – baskytara a oud, Rony Iwryn – perkuse a Dan Mayo – bicí souprava.

Koncert je součástí koncertní série Jazz Meets World.