Černý Petr, dětské karty

2.8.2022 – 18.9.2022, 23:59

Nechte se provést světem fantazie dětských hracích karet a načerpejte inspiraci pro tmavé zimní dny i slunečná letní odpoledne. Výstavu pořádá Jihočeské muzeum ve spolupráci s Clubem sběratelů hracích karet. Poděkování tak patří všem, kteří nejen v současnosti, ale především v minulosti uchovali staré karty ve stavu, který nám umožňuje je vystavovat a seznamovat s nimi další a další generace.

O tom, jak vznikly hrací karty, bylo publikováno mnoho vědeckých i laických hypotéz. Žádná z nich však nepřináší dost důkazů, aby mohla být považována za tu jedinou správnou. O něco lepší je situace v oblasti karetních her pro děti, i když ani zde není úplně jasno. Historie „dětských“ karetních her není tak dlouhá, jako her pro dospělé – z dobových pramenů je známo, že od počátku 19. století se hrály hry podobné těm dnešním dětským, ale hráli je především dospělí nebo rodiny s dětmi. Ku hraní se používaly standardní (především špádové) karty, v nichž například roli Černého Petra převzala některá z figurálních karet.

V průběhu let se výrobci a vydavatelé karet snažili vymyslet další hry, které by zaujaly nejen děti, ale i dospělé. Koncem 19. století se objevují speciální sady karet s párovými kartami a jednou lichou – klasický Černý Petr. Někteří historici uvádějí, že předobrazem Černého Petra byl skutečné žijící loupežník. K tomu existuje řada legend, více či méně ověřitelných; rozhodující je, že nejstarší karetní sady skutečně obsahují list s takto charakteristickou postavou. Karta Černého Petra zobrazuje nejrůznější náměty: děti, černoušky, zvířátka, kroje, povolání a nástroje k nim patřící, neživé věci, imaginární postavy a další.

Černý Petr, celosvětově známá hra, jíž je věnována polovina naší výstavy, však není jedinou dětskou hrou. Možná ještě rozšířenější a populárnější jsou kvarteta. Ta skýtají prostor nejen pro zábavu, ale v mnoha případech i pro vzdělání a poučení. Řada vydavatelů karet využívá prostor na karetním listu nejen pro obrázek, ale často k němu přidává i podrobnější informace a zajímavosti. Tím se karty stávají i edukačním nástrojem.

Připravte se, rozdáváme!