K2: Camerata Janáček

28.11.2022, 19:00 – 20:00

Komorní ansámbl bude dirigovat talentovaný asistent šéfdirigenta JFO Maroš Potokár a za klavír se posadí Nikol Bóková. Důležitou částí programu bude také hudba soudobá.

Cena vstupenky: od 200,-  Kč

Velmi důležitou část programu tohoto koncertu představuje hudba soudobá. Symfonie Pavla Zemka Nováka se už svým názvem hlásí k mariánskému zjevení v hercegovinském Medžugorje. Jedná se o 25minutovou skladbu, která má specifickou formu o 33 částech. Střídají se v ní úseky rytmické i napjaté, s částmi magickými i líbivými. Skladba je skvělým příkladem současné hudby autora s velmi osobitým přístupem. Je napsaná srozumitelně, až klasicky.Jak už název Šostakovičova díla Preludium a fuga napovídá, autor se nechal inspirovat J. S. Bachem a jeho Dobře temperovaným klavírem. Stejně jako Bach napsal cyklus 24 preludií a fug. Tentokrát z něj uslyšíme pouze jednu část v aranžmá pro komorní orchestr.

Bohuslav Martinů zkomponoval Partituru pro smyčcový orchestr v roce 1931 při svém několikaletém pobytu v Paříži. Příjemné a pozitivní dílo nezapře inspiraci tvorbou velikánů tehdejšího pařížského hudebního světa – Stravinského a Honnegera –, ale také jazzem.Komorní ansámbl bude dirigovat mladý talentovaný dirigent Maroš Potokár. Za klavír se posadí Nikol Bóková.

Ilja Zelenka
Musica Slovaca
Ottorino Respighi
Aria per archi

Pavel Zemek Novák
Symfonie č. 3 „Medjugorie“ pro klavír a 10 smyčcových nástrojů
Dmitrij Šostakovič
Preludium a fuga op. 87 č. 5, úprava pro smyčcový orchestr (instrumentace Josef Staněk)
Bohuslav Martinů
Partita pro smyčcový orchestr op. 20
Sergej Prokofjev
Předehra na hebrejská témata pro klarinet, klavír a smyčce op. 34

Nikol Bóková – klavír
Camerata Janáček
Pavel Doležal – umělecký vedoucí
Maroš Potokár – dirigent