CHIEF XIAN A TUNDE ADJUAH (Christian Scott)

14.9.2022, 19:30 – 22:00

Experimentátor, objevitel, hudební filozof, uctívač tradic, bořitel hranic, stavitel mezikulturních mostů… Přilepte k trumpetistovi Christianu Scottovi jakékoliv z těchto označení a vždy bude sedět. Zároveň ho však nikdy nevystihne celistvě. Scott je totiž podobně jako pověstná Achillova želva vždy o kousek napřed. Jeho brněnskou premiéru byste si tak rozhodně neměli nechat ujít.

Cena vstupenky: 490 Kč

Hudebník, skladatel a producent Christian Scott aTunde Adjuah, dnes známý též jako Chief Xian aTunde Adjuah, se hudebnímu řemeslu začal učit ve třinácti letech v rodném New Orleans. Prvním učitelem mu byl strýc, jazzový inovátor a legendární saxofonista Donald Harrison Jr., mimo jiné také náčelník skupiny Mardi Gras Indians, v rámci níž Afroameričané uctívají tradice původních obyvatel Severní Ameriky. Po absolvování New Orleans Center for Creative Arts v roce 2001 získal Scott stipendium s plným školným na bostonské Berklee College of Music, kterou rovněž úspěšně vystudoval.

Od roku 2002 vydal tucet oceňovaných studiových nahrávek, tři živá alba a jednu kolekci největších hitů. O své muzice mluví Scott jako o „Stretch Music“. „Respektuji jazzové tradice, nesnažím se je nahradit. Jde mi o to vložit do rytmické a harmonické struktury co nejvíce hudebních forem a kulturních vjemů,“ vysvětluje. Charakteristická je pro něj i technika „whisper“ neboli „šepot“, jež produkuje zastřené tóny, hrané s důrazem na intenzitu dechu.

Početná kapela, s kterou Scott zavítá i na JazzFestBrno, se vyznačuje úžasnou energií a schopností znít v jednom okamžiku tribálně i futuristicky s neúnavným polyrytmickým drivem. Můžete se tak těšit na kosmický zážitek s příměsí progresivního rocku a jazzu, který vám zároveň připomene, že ačkoliv jsou kolébkou jazzu Spojené státy, kořeny tohoto žánru sahají ještě mnohem hlouběji do historie a na jiné kontinenty.