Rakovník starobylý - 770. výročí první písemné zmínky

17.6.2022, 17:00 – 18.9.2022, 17:00

Muzeum T. G. M. Rakovník ve spolupráci s Městskou knihovnou, Státním okresním archivem a Rabasovou galerií Rakovník zve na výstavu ke 770. výročí první písemné zmínky o Rakovníku s názvem Rakovník starobylý!

Rakovník je poprvé zmiňován prameny v roce 1252. Pojďme si proto připomenout přelomové okamžiky v dějinách starobylého středověkého města, dochované historické a stavební památky a další důležité písemné zprávy. Společná výstava několika institucí v Petrovcově výstavní síni nabídne nejen obrazy zachycených starých dnes už neexistujících zákoutí města, ale také nejstarší vyobrazení města na historických vedutách i po dlouhé době znovu vystavené vzácné písemné památky města a řadu dalších důležitých městských insignií jako je městský znak, pečetidla s jejich otisky, rychtářská práva, obecní palička, městská pokladnice nebo cechovní památky městských řemesel.

Vznik výstavy finančně podpořilo město Rakovník a je součástí společného celoročního projektu připomínek 770. výročí první písemné zmínky o Rakovníku.