M1: Zahajovací koncert

14.9.2022, 19:00 – 20:30

Šostakovičova „Leningradská“ pod taktovkou šéfdirigenta Vassily Sinaiského velkolepě zahájí cyklus mimořádných koncertů v Gongu. Dmitrij Šostakovič Symfonie č. 7 C dur op. 60 „Leningradská“ Janáčkova filharmonie Ostrava Vassily Sinaisky – dirigent

Cena vstupenky: od 320,- Kč

Když německá armáda obléhala za druhé světové války Leningrad, Šostakovič chtěl bojovat, ale ze zdravotních důvodů nemohl. Protestoval hudbou, zejména svou Sedmou symfonií, které se říká „Leningradská“, protože její druhou a třetí větu zkomponoval v obléhaném Leningradu, dříve Sankt-Petěrburgu.

„Chtěl bych ji věnovat našemu boji proti fašismu, našemu nevyhnutelnému vítězství,“ nechal se slyšet skladatel. Premiéru měla v roce 1943 v mrazivém městě, v sále s vymlácenými okny, s neustávající střelbou. Poskládat orchestr byl tehdy úkol sám pro sebe. Než hudebníci skladbu poprvé zahráli, museli najít náhradníka za jednoho hráče, který mezitím zemřel hlady… Motivace vzdorovat a nevzdat se ale byla veliká. Skladba začíná nevinně a vesele. Pak demonstruje invazi, graduje. Banalita kontrastuje s vážným obsahem. Skladba má čtyři věty a je jedním z nejdelších symfonických děl. Dílo nevypráví jen o válce. Šostakovič symfonii složil v roce 1941, kdy probíhaly stalinské čistky a „zmizelo“ i několik jeho přátel. „Hitler byl zločinec, o tom není pochyb. Ale Stalin byl taky zločinec. Nenamítám nic proti tomu, že se Sedmá symfonie nazývá Leningradská. Ale nejde v ní o blokádu. Jde o Leningrad, který zničil Stalin. A Hitler mu zasadil poslední ránu,“ uvedl Šostakovič.