Komentované vycházky NS po stopách bitvy u Trutnova 27.6.1866

11.7.2022, 14:00 – 22.8.2022, 16:00

Ten den se pro mnohé vojáky proměnilo okolí Trutnova doslova v peklo. Kolik jich padlo, bylo zraněných, či jenom strašně vyděšených! Mnohé se dočtete na naučných tabulích v trase stezky. Násobně více vám však poví zasvěcený fanda události, který vás dotčenými místy provede v dobové uniformě.

Turistické informační centrum Trutnov připravilo tuto ojedinělou možnost 11. a 25. července a 8. a 22. srpna. Jsou to vždy pondělí. Sraz zájemců je ve 14 h u TIC Trutnov, Krakonošovo náměstí (u Staré radnice). Vycházka je placená: 150 Kč/dospělý, 70 Kč/dítě, senior, 300 Kč/rodina.

Během prohlídky navštívíte místa významných bojů, více zjistíte o osobnostech zde padlých a pohřbených, prohlédnete si kapli sv. Jana Křtitele na Janském vršku, kde probíhaly mimořádně urputné boje. Dojdete k památníku generála Ludwiga Gablenze, který velel vítězným rakouským vojskům. Možná až tady se dozvíte, že bitva u Trutnova byla jedinou bitvou celé prusko-rakouské války v roce 1866, ve které zvítězili Rakušané. Generál Gablenz zde nepadl, na vlastní přání je tady ale pochovaný. Památník slouží současně jako rozhledna, na niž můžete v rámci procházky rovněž zdarma vystoupat. Vedle památníku je malý srub, kde nabízejí drobné občerstvení a upomínkové předměty. Rozhledna a srub jsou otevřeny během léta vždy od soboty do pondělí i mimo komentované prohlídky.

Neváhejte tedy a vyhraďte si pondělní odpoledne pro tuto jedinečnou příležitost. Zaručeně se dozvíte více o naší historii. Všechny podrobnosti najdete na našem webu www.ictrutnov.cz.  

Turistické informační centrum Trutnov

Krakonošovo náměstí 72
499 818 245, [email protected], www.ictrutnov.cz