Patrick Marek FOTIT OČIMA. Ojedinělá výstava v Galerii města Trutnova

16.6.2022 – 16.9.2022, 23:59

FOTIT OČIMA… je název výstavy uznávaného fotografa Patricka Marka. Na dotaz, čím fotí, totiž odpovídá, že očima…

Člověk může být vybaven špičkovou technikou, ale zachytit jedinečný, neopakovatelný okamžik je otázkou nejen profesního umu, ale především schopností „vidět jinak“…

Patrick se specializuje už více než dvacet let na svět velkých pódií, jazz a vážky. Jeho záběry přebírají i zahraniční časopisy a servery, dostal se i do širšího povědomí příznivců světového jazzu. Inicioval zrod prestižní světové soutěže Jazz World Photo, spolupracuje s pořadateli evropských festivalů. Jeho snímky zdobí různé publikace, vystavuje na českých jazzových festivalech i v galeriích, na kontě má čtyři desítky samostatných výstav, jeho fotky se dostaly až na Sibiř (SibJazzFest v Novosibirsku). V roce 2016 se stal prvním Čechem (a teprve čtvrtým Evropanem), který za dvacet let existence Jazz Journalist Award tuto prestižní cenu vyhrál. Šlo o kategorii Jazzové foto roku, což je vlastně takový „jazzový Oscar“. V roce 2019 byl opět na tuto cenu nominován.

Ve výstavním prostoru Městského úřadu Trutnov představí svůj jedinečný rukopis ve fotografiích tajuplného a příběhy třeskutě nabitého jazzu, něžných a elegantních vážek a nově také židovskou tématiku.

Na vernisáži ve středu 15. června v 17 hodin zahraje DUO ALTEO – Dita Holá a Daniela Landová, členky Filharmonie Hradec Králové.

Výstava potrvá do 8. září 2022.

Alena Rodrová