Pochod Praha - Prčice

21.5.2022, 5:00 – 20:00
55. ročník pochodu Praha-Prčice se uskuteční v sobotu 21.5.2022.
POZOR! Nově je nutná registrace (a zaplacení startovního poplatku) předem přes internet! Registrace v místě startu nebude možná!
Věnujte také pozornost informacím o vlakové výluce.
Podrobnosti najdete na https://www.praha-prcice.cz

Pravidla pochodu

 
Přihlásit se lze pouze PŘEDEM elektronicky zaregistrováním na příslušné trase. Jiná možnost startu letos nebude možná, tedy nelze přijít přímo na start a registrovat se až tam.
Registrace bude spuštěna 5. 5. v 10:00 a potrvá do 19. 5. 24:00 hod.
Registrací vás provede jednoduchý návod a po zaplacení na účet obdržíte email s údaji potřebnými pro odstartování na příslušném startu. Na startu po předložení potvrzujícího emailu obdržíte mapu s místem na razítka z kontrolních stanovišť.
Registrovaní pochodníci uvedení na jedné registraci (QR kodu) musí odstartovat společně a pouze z vybraného startu.
Vyplněním mapy pochodu úplnými a pravdivými požadovanými údaji potvrzenými vlastnoručním podpisem účastníka nebo jeho zákonného zástupce na mapě, se stanete účastníky pochodu.
 
Startovné činí 40 Kč za každého účastníka. Letos bez zvýhodněného startovného.
Trasa označená jako „Dětská“ je určena výhradně pro děti do 15 let v doprovodu nejvýše 2 osob starších 15 let (rodiče). Tato trasa je dále přístupná osobám nad 60 let věku.
 
Trasa označená jako „Vozíčkářská“ je určena výhradně držitelům průkazů TP, ZTP a ZTP/P a jejich doprovodu.
Trasa Karla Kulleho (70 km, start Praha – metro Háje) je určena pouze pro vyspělé a zdatné turisty, kteří odpovědně posoudí svoji způsobilost k absolvování trasy 70 km.
 
Každý pochodník se účastní na vlastní nebezpečí a případné potíže musí vyřešit vlastními silami a prostředky. Trasu pochodu si účastník zvolí zejména po zvážení svého zdravotního stavu, sil a schopností.
Pořadatel nezajišťuje pojištění účastníků! Jakékoliv případné pojištění si účastník sjednává výlučně sám na své náklady. Ze zaplaceného vstupného ani z účasti na pochodu žádné zvláštní pojištění účastníkovi pochodu nevyplývá.
 

Další informace

 
Pořadatel informuje ty, kteří se chtějí zúčastnit pochodu na trasách 50 km a delších, že turistický pochod v délce nejméně 50 km je považován Vyhláškou Ministerstva zdravotnictví č. 391/2013 Sb. za zdravotně náročnou sportovní disciplínu a pro účastníky na těchto trasách je podmínkou účasti na pochodu, aby u nich byla provedena ve smyslu uvedené Vyhlášky jednorázová lékařská prohlídka.
Stejně jako v minulých ročnících dochází k několika změnám ve vedení tras. Znovu upozorňujeme, že jediná dětská trasa je z Votic a je vedena samostatnou trasou do cíle v Prčici.
Ubytování před a po pochodu ani přepravu zavazadel ze startů do cíle pořadatel nezajišťuje.
Občerstvení bývá zajištěno na trasách i v cíli sítí prodejen a stánků. Přesto doporučujeme vzít si s sebou určitou vlastní zásobu. Pořadatel občerstvení nezajišťuje.
Pochodníci z Prahy mají nárok na zvláštní suvenýr, který obdrží po předložení řádně vyplněné a orazítkované mapy v informačním stánku pochodu na náměstí v Prčici.
 

Povinnosti účastníka

 
Seznámit se s Pravidly pochodu a předepsaným způsobem vyplnit mapu pochodu před tím, než zahájí absolvování zvolené trasy. Správně vyplněná mapa pochodu je společně s předloženým registračním emailem průkazem účastníka pochodu.
Dodržovat veškerá Pravidla pochodu, silničního provozu a dbát pokynů pořadatelů.
Absolvovat celou zvolenou trasu a na všech příslušných kontrolách na trase si nechat potvrdit mapu, na základě čehož obdrží v cíli trofej pochodu.
 
Chovat se ohleduplně na trase, v cíli pochodu a v dopravních prostředcích vůči ostatním, přírodě a svému okolí, jinak se vystavuje postihu dle příslušných právních předpisů a mimo jiné bude povinen nahradit škodu, kterou svým jednáním způsobil.
Dbát na svoji bezpečnost i bezpečnost ostatních, a to zejména na komunikacích a v blízkosti železničních tratí, které je kromě nezbytného křížení s trasou pochodu zakázáno přecházet či po nich jít.
 

Dopravní informace

Budou zavedena mimořádná dopravní opatření, mimo jiné bude uzavřena silnice mezi Heřmaničkami a Prčicí.
V Prčici bude platit od 10 do 20 hodin zákaz stání pro motorová vozidla. Zájezdové autobusy mohou parkovat na silnici z Prčice do Přestavlk, směrem na Přestavlky, osobní auta v Sedlci, mimo náměstí a přilehlé komunikace v souladu s dopravním značením.
Pro návoz účastníků pochodu do míst některých startů posílí ČD obdobně jako v předchozích letech pravidelné vlaky z Prahy.
Z cíle v Prčici bude zajištěna kyvadlová doprava do železniční stanice Olbramovice za cca 100 Kč. Odtud pojedou rychlíky a zastávkové vlaky do Prahy.
 
Návrat do Milevska, Sedlčan, Petrovic a Tábora bude zajištěn autobusy, které budou odjíždět z náměstí v Sedlci do cca 19.30 hod. Kromě toho je možnost odjet do Sedlčan vlakem z Olbramovic.
Vzhledem k výstavbě koridoru bude úsek mezi Olbramovicemi a Chotovinami bez železničního provozu.
Podrobnosti o jízdních řádech a tarifních opatřeních je možno zjistit cca týden před pochodem v železničních stanicích ČD a na internetových stránkách www.cd.cz.