Život pod schody

1.1.2023 – 31.12.2023, 23:59

Expozice věnovaná hospodářskému zázemí zámku Kačina je umístěna v autentických prostorách suterénu zámecké budovy. Jedná se o soubor místností, které zajišťovaly chod zámku.

Návštěvníci mohou zhlédnout zámeckou prádelnu včetně dochovaného kotle na vyváření prádla a nádrže na vodu a dalšího drobného vybavení. V zámecké žehlírně uvidí mandl z 19. století i žehličky používané v tomto období.

V původních zámeckých sklepích bylo nutno autentické vybavení rekonstruovat. V jednom ze sklepů se ukládalo v sudech i v lahvích víno, v druhém byla uloženo v bednách a regálech ovoce a zelenina. V zámecké lednici sice dnes již chybí led, ale původní háky dokládají, že zde visela zvěřina, případně půlky prasat apod.

Bezesporu nejzajímavější prostorou hospodářského zázemí je zámecká kuchyně. Z jejího původního vybavení se dochovala sice jen kamenná výlevka, ale návštěvníci zde naleznou i věrnou repliku původní zámecké chlebové pece kombinované se sporákem a udírnou, kuchyňský nábytek a především nádobí a kuchařské náčiní. Vedle kuchyně se nachází spižírna a sklad kuchyňského náčiní a nádobí.

Hospodářské zázemí zámku dokresluje místnost, v níž bydlely kuchařky, zařízená dobovým nábytkem, a dřevník se zásobou dřeva a nářadím k přípravě palivového dříví.

Všechny místnosti jsou rekonstruovány na základě pozůstalostních inventářů Chotků za pomocí dodnes dochovaných předmětů používaných Chotky na Kačině doplněných o muzejní exponáty z 19. století. Respektováno je původní využití jednotlivých místností. Nová expozice tvoří s reprezentačními salóny v přízemí zámku funkční celek a umožňuje poznat, jak se odvíjel každodenní život na šlechtickém sídle.