Bábovka nejen na neděli

23.4.2022 – 12.6.2022, 23:59

Nejen dámy si tu mohou prohlédnout instalaci věnovanou pečení velmi oblíbeného moučníku, který dlouhá léta patří k trvalému sortimentu našeho svátečního jídelníčku.

S bábovkami nebo jejich předchůdkyněmi se můžeme setkat ve starých kuchařských předpisech ještě před dobou Magdaleny Dobromily Rettigové. Jednalo o kynuté sladké „buchty“ pečené ve větších formách. Název bábovka pak přešel z názvu pečící formy na moučník v něm tvarovaný a upečený. Nicméně ještě u Rettigové najdeme ve výčtu receptů původní pojmenování „Kugelhupf“ vedle názvů „Dobrá buchta“, „Císařská buchta“, „Třená buchta“ s nezaměnitelnými výrazy typu …“vraž do něho 10 žloutků“. Rettigové Domácí kuchařka se od roku 1826 dočkala mnoha upravených vydání a s nimi i recepty na bábovky, kam přibyly návody s použitím pečících prášků místo kvasnic. Bábovky se pak v první polovině 20. století natrvalo usadily ve svátečním jídelníčku a staly se typickým nedělním moučníkem ke kávě. V současné době snad ve všech kuchařských knihách věnovaných moučníkům najdeme návody na bábovky, stejně tak jako na webových stránkách. Od klasické buchty „dusivky“ po speciální a méně běžné bábovky. O velké oblibě tohoto moučníku svědčí množství pečících forem uchovaných v muzejních depozitářích, rodinné formy děděné z generace na generaci i současné formy z moderních materiálů. Přijďte se inspirovat pro nedělní pečení.