Zámecké imaginárium 2022: (ne)pokojní přátelé Divadla bratří Formanů se vracejí do Nového zámku v Kostelci nad Orlicí

1.4.2022 – 30.10.2022, 23:59

(Ne)pokojní přátelé Divadla bratří Formanů se po sedmi letech vracejí do Nového zámku v Kostelci nad Orlicí. Skupina výtvarníků za supervize ilustrátora a scénografa Matěje Formana proměnila třináct komnat Galerie Kinský v poetický svět fantazie a hravosti. Jejich unikátní instalace v prvním patře Nového zámku Kinských v Kostelci nad Orlicí zve ke hře děti i dospělé. Koná se za laskavé podpory Královéhradeckého kraje a navštívit ji můžete od 1. dubna do 30. října tohoto roku. Vstupenky zakoupíte na pokladně zámku.

Dnešní dobu nazýváme dobou vizuální a probíhající pandemie razantně urychlila využívání moderních technologií včetně virtuálních prohlídek různých výstav a expozic. Virtuální realita ale neumí zprostředkovat zážitky pro všechny naše smysly. Neumožňuje se předmětů dotýkat, cítit teplo a vůně ani strukturu materiálu. Takové vjemy nabídne letošní výstava v Galerii Kinský v Novém zámku v Kostelci nad Orlicí, kde se zabydleli výtvarníci spřátelení s Divadlem bratří Formanů.  Při prohlídce jejich výstavy Zámecké imaginárium i dospělé nepochybně osloví bezprostřední svět dětí. Společně s nimi se instalovaných artefaktů totiž mohou nejen dotýkat, ale dokonce si s nimi i hrát. A právě hravost byla hlavním záměrem konceptu této výstavy. Pět set metrů čtverečních Galerie Kinský výtvarníci proměnili ve fantaskní a poetický svět divadelního a loutkového divadla, v němž se prolíná umělecké řemeslo s představivostí vystavujících tvůrců.

V Galerii Kinský se za více než deset let jejího fungování představilo bezpočet výtvarných umělců. Jednou z nejúspěšnějších výstav byla v roce 2015 právě výstava Zámecké imaginárium – 13 (ne)pokojů kosteleckého zámku. „Výstavu skupiny výtvarníků Divadla bratří Formanů tehdy také dramaturgicky připravil Matěj Forman. Děti i dospělé tenkrát nadchla svou imaginací, a hlavně možností si pohrát, dotýkat se a ovládat mnoho artefaktů. Zhlédlo ji na 15 tisíc návštěvníků,“ vzpomíná manažerka Nového zámku Ivona Jasníková, která se na produkci výstavy aktivně podílí.  Podle jejích slov plány ve výstavních prostorách zámku Kinských v minulých dvou letech přerušila pandemie. Ta také na dlouhou dobu změnila životy dětí. I pro ně se on-line připojení stalo často jediným spojením se světem. A tak je dalším cílem této výstavy odpoutat děti od počítačů a her a přivést je do fyzického světa loutek, divadelních kulis, kouzelných objektů, hejblátek, obrazů i do tvůrčích dílen.

Vystavujícími autory Zámeckého imaginária jsou malíři, řezbáři, fotografové, divadelníci, hračičkové, vynálezci a tvůrci: Josef a Andrea Sodomkovi, Martin a Renata Lhotákovi, Tereza Komárková, Barka Zichová, Veronika Podzimková, Pavel Macek, Jana Paulová, Tomáš Paul, Lucka Valaška Knitlová, Irena Vodáková, Kristýna Adámek Mlynaříková, Stanislava Stuchlá, Lenka Hájek Kristiánová a Matěj Forman, který nás celou instalací třinácti komnat Galerie Kinský osobně provedl.

Do omalované krajiny Lucky Valašky můžete vstoupit s pastelkou, duhové koníky rozhýbáte v maštali Veroniky Podzimkové, ponožkové divadlo si tu zahrajete s maňásky Stáni Stuchlé. Máte-li odvahu, propleťte se houštinami lesa ke kabinetu nočních můr Kristýny Adámek Mlynaříkové, bavit se můžete v místnosti plné dřevěných hraček a vynálezů, kterou je herna manželů Lhotákových. Prostřednictvím hybohledů se vnoříte do mikrosvěta Pavla Macka. Dále uvidíte fotogalerii Ireny Vodákové. Panoramatický obraz Tomáše Paula vám připomene vyprávění Starých pověstí českých. Šité obrazy Jany Paulové poskytnou měkké obejmutí v herně pro malé a nejmenší návštěvníky. V Zámeckém imagináriu se svými dětmi jistě prožijete dlouhý čas plný zážitků. A tak vás nepochybně potěší odpočinková komnata s obrazy Andrey Sodomkové a starých mistrů s posezením u krbu. Pak se zase můžete vydat třeba na lov ryb a plnění úkolů v místnosti Barky Zichové, nebo do malovaného čarodějného světa mytologie Josefa Sodomky a samozřejmě součástí výstavy jsou také produkce a loutky z našeho Divadla bratří Formanů,“ zaníceně vypráví Matěj Forman, dramaturg a iniciátor Zámeckého imaginária v zámku Kinských v Kostelci nad Orlicí.

„Věříme, že výstava Zámecké imaginárium opět přiláká veřejnost k návštěvě nejen Nového zámku, ale celého regionu. Kostelec nad Orlicí leží v krásné krajině pod Orlickými horami a Nový zámek je součástí francouzského fenoménu na české řece, pro které se ujal oficinální název Zámky na Orlici. Výstavou spřátelených výtvarníků Divadla bratří Formanů v našem zámku bychom další měrou rádi přispěli k zájmu turistů i školních skupin k návštěvě půvabných koutů Královéhradeckého kraje. Přijďte na Zámecké imaginárium 2022: objevovat, užívat, dotýkat se, kde je dovoleno, ale nepoužívejte sílu. Ať svět fantazie užijí i ti, kteří přijdou po vás,“ zve majitel Nového zámku František Kinský.

Výstava byla v Galerii Kinský zahájena v pátek 1. dubna 2022 a potrvá až do neděle 30. října 2022. Zhlédnout ji můžete v dubnu o víkendech od 10 do 16 hodin. Od května bude přístupná denně kromě pondělí od 9 do 17 hodin. Vstupenky zakoupíte na pokladně zámku.

ZÁMECKÉ IMAGINÁRIUM DIVADLA BRATŘÍ FORMANŮ

  • koncepce: Matěj Forman,
  • zvuková spolupráce: Philippe Leforestier,
  • světla: Igor Schmidt,
  • technická spolupráce: Petr Pasler, Josef Sodomka, Jitka Barnetová, Jonáš Prašivka;
  • produkce: Jakub Hradilek, Ivona Jasníková.

 

Výstava je realizována za podpory Královéhradeckého kraje.

GALERIE KINSKÝ

  • duben a říjen o víkendech 10:00- 16:00 hod,
  • květen až září denně (kromě pondělí) 9:00 -17:00 hod,
  • adresa: Komenského 266, 517 41 Kostelec nad Orlicí.

Foto: ©Zdeněk Fabián, zdroj: KINSKÝ Art Media