Konvergence – vyvřeliny a naplaveniny: unikátní výstava a kniha

2.4.2022 – 13.11.2022, 23:59

Unikátní výstavu obrazů, soch, objektů a grafik 15 výtvarníků s fotografiemi míst, kde tvoří a žijí, hostí od 2. dubna v prostoru ambitu Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě.

Výstava je pevně spojena se stejnojmennou knihou rozhovorů, které s vybranými výtvarníky vedl Pavel Kraus, a fotografií JASMÍNY.

Pečlivě vybraní autoři s vazbou k Libereckému kraji, potažmo Českolipsku, se na výstavě představují v 85 vlastních výtvarných dílech a prostřednictvím 120 fotografií mladé fotografky, která zde předkládá jejich osobité portréty a subjektivní fotografické pohledy do jejich ateliérů, domů a domovů.

Petr Císařovský, Jiří Černý, Jaroslav Holý, Miroslav Jiránek, Lukáš Karbus, Václav Kubát, Tomáš Novotný, Luboš Plný, Roman Řezáč, Vladimír Svoboda, Regina Šišmišová a Atila Vörös, to jsou jména, která nalezneme nejen na výstavě, ale i ve stejnojmenné knize. V intimních rozhovorech vedených Pavlem Krausem se rozkrývají výrazné osobní příběhy a rozličný charakter práce jednotlivých umělců v kontextu se sídelními, historickými, krajinnými a sociálními strukturami a danostmi. Velká část výpravné publikace je vyhrazena kolekci výtvarně-dokumentárních fotografií mladé fotografky.

Slavnostní zahájení výstavy a křest knihy proběhne v 17 hodin 1. 4. 2022 v ambitu českolipského muzea, součástí bude i koncert pražské kapely Ruce naší Dory.

Cyklus komentovaných prohlídek s Pavlem Krausem a Jasmínou, vždy v sobotu od 15 h

  1. 6. s manželi Císařovskými,
  2. 7. s Miroslavem Jiránkem,
  3. 8. s Atilou Vörösem,
  4. 9. s Václavem Kubátem,
  5. 10. s Reginou Šišmišovou a Jiřím Černým,
  6. 11. s Romanem Řezáčem.

Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě
nám. Osvobození 297/1
470 01 Česká Lípa

www.muzeumcl.cz