Jan Mocek Showcase: Virtual Ritual - Divadlo Archa

11.5.2023, 20:00 – 12.5.2023, 11:00

Virtual Ritual je originální gamingová performance, jež své diváky přivádí do paralelního světa online videoher (MMOG), do kterých se každý den po celém světě logují miliony lidí. 

Jan Mocek Showcase: Virtual Ritual - Divadlo Archa
  • Adresa:
    Na Poříčí 1047/26
    Praha 1 11000

Je průzkumem digitálních měst, jejich obyvatel, zákonitostí a rituálu, které formují zdánlivě beztížný svět, ve kterém je možné téměř cokoliv. Urbanista Osamu Okamura, YouTuber Atlet, fotografka a gamerka Adéla Vosičková – tři performeři vytvoří expertní gamingový panel, aby otestovali potenciál herního mesta. Co všechno může být předmětem hry? Jaké normy, pravidla chování je možné překročit ve virtuálním prostoru? A v realitě? Jakou roli hrají herní principy v naší společnosti? Za pomoci originálního použití live videa, 3D animací a YouTube formátu, poukazuje performance Virtual Ritual na skryté souvislosti mezi realitou a virtuálním prostorem.

JAN MOCEK SHOWCASE

4 performance, 4 dny v pohybu mezi pražskými experimentálními scénami Alfred ve Dvoře a Divadlem Archa nabídnou jedinečný zážitek v podobě autorských performancí Jana Mocka, které vznikaly v letech 2017 - 2021. Festival zahájí gamingová performance Virtual Ritual, která hledá paralely mezi virtuálním a reálným městem. Tématem vším prostupujících pocitů viny se zabývají performance I am the Problem a Present: Perfect. Sérii uzavře hypnotická show Shadow Meadow, ve které se místo herců stávají hlavními aktéry světlo, zvuk a divadelní prostor.  

Projekty Jana Mocka se pohybují na hranici divadla a vizuálního umění. Ve svých performancích kombinuje prvky popkultury, politiky a dokumentu a zaměřuje se v nich na současná témata. Jeho počiny se objevily jak na tuzemských, tak na zahraničních festivalech např.: Fast Forward Dresden, Submerge Digital Arts Festival, 4+4 dny v pohybu, Use the City Košice ad.. Své projekty uvádí spolu s Táňou Švehlovou v rámci vlastní produkční platformy SixHouses. Je členem platformy In-Situ.

Více informací naleznete zde: https://fb.me/e/7ClfsoBfs

Vstupenky a festivalové pasy na www.goout.net