Augumentovaná realita

18.5.2022 – 4.9.2022, 23:59

Augmentovaná realita (AR), občas také nazývaná rozšířená realita či mixovaná realita, je technologie umožňující 3D zobrazení digitálního obsahu v reálném světě prostřednictvím chytrých zařízení, jako jsou mobilní telefony či tablety.

Zařízení nutná pro AR jsou lehce přenosná a dostupná, což umožňuje návštěvníkům nebývalé setkání s uměním a kulturou přímo v ulicích města. Tato forma setkání je hravá a atraktivní napříč generacemi a snadná na ovládání. Díky AR může galerie komunikovat s návštěvníky i mimo její otevírací dobu. Ve světle pandemie se zdá být možnost zprostředkování setkání s uměním i mimo zdi galerie a obecně ve veřejném prostoru obzvlášť relevantní.

Na vybraných místech budou rozmístěny spouštěče prohlídky – například QR kódy. Pokud na něj návštěvník namíří kamerou svého zařízení, zobrazí se mu na displeji obsah instalace v reálném prostoru, kterou může začít ihned procházet. S pomocí AR může řada exponátů rázem ožít a vyprávět svůj vlastní příběh. Návštěvník má tu příležitost, přes displej mobilu, odhalit například tajemství depozitáře galerie, který je jinak veřejnosti nepřístupný. Tato technologie poskytuje mnoho možností, např. zobrazení 3D scanů obrazů ze sbírek, práci s objekty, animace, prostorový zvuk a další. Digitální forma je ideální pro vystavování ve veřejném prostoru jak z důvodů nákladů a časových kapacit, ale především eliminace řešení provozních problémů spjatých s instalací a údržbou.

Výstavní projekt bude probíhat ve spolupráci s Fakultou umění a architektury Technické univerzity v Liberci.