Tolik jiné přítomnosti. Společná výstava Patrika Hábla a Anny Beaty Háblové v DOXu

27.1.2022 – 24.4.2022, 23:59

Nová výstava ve třech patrech věže. S první společnou prezentací se představí malíř Patrik Hábl a básnířka, slamerka, architektka a urbanistka Anna Beata Háblová. Nová expozice nabídne pohled na setkání různých forem uměleckého vyjádření na území obrazu a slova v pomyslném rozhovoru o úzkosti, rozpadu a pomíjivosti, ale i nekončící snaze znovu hledat smysl a význam tam, kde se (zdánlivě) vytratil.

Výstava ve třech patrech věže Centra DOX je uměleckým dialogem dvou osobností, které jsou zároveň životními partnery. Malíř Patrik Hábl (* 1975) patří k umělcům, kteří výjimečným způsobem pracují nejen s obrazem, ale i s prostorem.  Básnířka, slamerka, architektka a urbanistka Anna Beata Háblová (* 1983) osobitě propojuje prostor se slovem.

Setkání různých forem jejich uměleckého vyjádření v prostoru Centra DOX je první společnou prezentací těchto dvou umělců. Každý z nich různými prostředky prohledává terén svého média a shledávají se na společném území obrazu a slova v pomyslném rozhovoru o úzkosti, rozpadu a pomíjivosti, ale i v nekončící snaze porozumět a znovu hledat smysl a význam tam, kde se (zdánlivě) vytratil.

Fragmenty portrétů, útržky slov. Jak číst obraz ve vrstvách minulosti? Jak v toku řeči zachytit buducnost? Vždyť (slovy básnířky) „mezi samotami je tolik jiné přítomnosti“.

Patrik Hábl (* 1975) patří k nejvýraznějším osobnostem současné české umělecké scény. Vytvořil řadu monumentálních prostorových vstupů současného umění do významných historických staveb, například intervenci „postních obrazů“ v akademickém kostele Nejsvětějšího Salvátora v Praze, intervence ve stálých expozicích Národní galerie v Praze a Alšovy jihočeské galerie v Hluboké nad Vltavou (2016) či instalaci v klášterním kostele ve Speinshartu (2016). Počátkem roku 2017 vytvořil 10metrové postní plátno pro nejstarší kostel v Grazu Leechkirche a v témže roce pro Malou pevnost terezínského ghetta obepnul obvod cely č. 41 malbou, kterou tvoří 600 postav. Opakovaně zaujal veřejnost např. také monumentální malbou Vodopádu na činžovním domě na pražském Žižkově (2020) nebo velkoformátovým muralem v rámci festivalu Landscape v Krnově (2021). Spolupracoval s architektem Stanislavem Fialou při realizaci paláce Drn a paláce Špork.

Velké ohlasy vzbudila jeho samostatná výstava Transformace krajiny (2014) v Centru současného umění DOX, kde svými monumentálními díly proměnil výstavní prostor v pomyslnou Kapli. V roce 2015 byl vybrán odbornou komisí na bienále do Pekingu a své práce představil v japonském Kjótu a o rok později v tradičním domě Takeda House v japonské Takaoce.  V témže roce v Alšově jihočeské galerii vytvořil pro velkou jízdárnu monumentální obraz (100 m2), který byl součástí jeho velké samostatné výstavy s názvem V architektuře malby.

Tvorba Patrika Hábla byla oceněna Waldesovou cenou, cenou Europol nebo Grafikou roku. Byl nominován v top 10 jako Osobnost roku za nejvýznamnější umělecký počin roku 2013.  

Stal se prvním žijícím Čechem, jehož obrazy opakovaně zařadily aukční síně Christie’s a Sotheby’s do světového výběru nejlepších výtvarných děl 20. a 21. století. Patrik Hábl pedagogicky působí na VŠUP v Praze.

Ve výstavě Tolik jiné přítomnosti představí mimo jiné dva mimořádné soubory dosud nevystavených prací. 

Anna Beata Háblová (* 1983) je spisovatelka, básnířka, slamerka, architektka a urbanistka. Za architektonické návrhy i teoretické práce získala ceny Young Architect Award 2010 nebo Young Planning Professionals Award 2012. V roce 2017 vydala populárně naučnou knihu Města zdí o historii, interpretaci a východiscích obchodních center ve vztahu k městu. Od roku 2018 připravuje příspěvky o architektuře pro Český rozhlas a od roku 2020 také pro Českou televizi. Její dosud poslední knihou na pomezí žánrů jsou Nemísta měst (Host, 2019) o opomíjených, pomíjivých a míjených místech. 

Je autorkou čtyř básnických sbírek. Její básně a povídky vyšly také v literárních časopisech Host, Tvar, Weles, Pandora a dalších a byly přeloženy do několika evropských jazyků. V roce 2021 básně vystavila v galerii Artwall (Nevýslovný, 2021) a v kostele Panny Marie Vítězné (Haiku proti beznaději, 2021). Je členkou výboru Asociace spisovatelů. V současné době připravuje k vydání svůj první román Směna (vyjde v nakladatelství Host). Výstava Tolik jiné přítomnosti je prvním představením její tvorby v prostoru galerie.

Kurátorka: Michaela Šilpochová