Výstava 50 let pivovaru Radegast v Nošovicích

1.1.2022 – 28.2.2022, 23:59

Dne 3. prosince 2020 uplynulo 50 let od zahájení provozu pivovaru Nošovice (Radegast). Pojďte si s námi připomenout historii pivovaru, který je spolu s mosteckým pivovarem (jenž byl uzavřen r. 1998) jediným podnikem svého druhu zbudovaným na území České republiky v období socialismu.

Na počátku historie pivovaru v Nošovicích najdeme mimo jiné v r. 1953 poddolovaný a následně zrušený pivovar v Karviné. Po uzavření tohoto pivovaru totiž vyvstala otázka, jak budou těžce pracující zaměstnanci v průmyslu zásobováni pivem. Po dlouhém procesu padlo nakonec rozhodnutí vybudovat nový pivovar v Nošovicích a není bez zajímavosti, že výstavba objektů pivovaru i sladovny byla realizována společností Vítkovické stavby, n. p.

V nošovickém pivovaru byla uplatněna řada tehdy moderních a unikátních technologií: šestnáctikohoutová scezovací korýtka vyrobená z nerezu, instalace sladinového filtru MEURA, absence chmelnic, semikontinuální kvašení, přechod z hlinkových sudů na sudy KEG (jako jeden z prvních v ČR).

Na výstavě 50 let pivovaru Radegast v Nošovicích si můžete prohlédnout nejrůznější předměty pivovarských technologií a další vybavení nejen z nošovického, ale i z dalších pivovarů. Časovou osu doplňuje tematická audiovizuální složka. Část výstavy je věnována restauracím a pivnicím, další pak problematice pivního skla, pivet a dalších propriet. Pomocí velkoplošných projekcí můžete nahlédnout do vybraných výrobních provozů od r. 1980 a seznámit se s osobnostmi tohoto pivovaru. Připomeneme i staré reklamy a další (nejen marketingové) aktivity pivovaru.

Kde: Muzeum potravin a zemědělských strojů – Ostrava