United Islands of Prague 2022

10.6.2022 – 11.6.2022, 23:59

Střelecký ostrov, Kampa, Dětský ostrov a Janáčkovo nábřeží ožijí hudebními objevy a Ostrovy Inspirace už v polovině června. United Islands of Prague 2022 proběhne v termínu 10.–11.6.2022 přímo v historickém centru Prahy. Připravovaný ročník se opět ponese v duchu udržitelnosti, propojování a diverzity – tedy hodnot, které v roce 2021 přinesl nový, mladý tým.

Devatenáctý ročník festivalu United Islands of Prague proběhne v Praze o druhém červnovém víkendu – v pátek 10. a v sobotu 11. června 2022. Fanoušci se mohu těšit na pestrou paletu nových hudebních interpretů jak z domácí, tak zahraniční scény, tak i řadu novinek.

Vedení akce přebral nový tým v čele s Kamilou Buráňovou

V minulém roce se festival k radosti svých fanoušků úspěšně vrátil z Karlína zpátky do centra Prahy. „Věříme, že se nám letos podařilo festival restartovat dramaturgicky i v rámci Ostrovů Inspirace,“ uvádí Kamila Buráňová, nová šéfka festivalu a dodává: „Novinkou nadcházejícího ročníku bude přímé zapojení mediálních partnerů a dalších expertů do dramaturgické přípravy. Máme velké plány a přislíbené zajímavé spolupráce, takže je určitě na co těšit.

United Islands již druhým rokem tvoří mladý entuziastický tým. Nadšení sdílí i producenti festivalu. „V kanceláři momentálně vedeme souboj generací a je vtipné vidět, že ta mladší vyhrává,“ říká David Gaydečka, producent festivalu. „Nový tým má za sebou již úspěšný ročník 2021, kterým, navzdory pandemii a za dodržení všech vládních opatření, prošlo přes 18 tisíc návštěvníků. Z předání festivalu do rukou mladších kolegů a kolegyň máme radost a věříme, že festival posunou zase o kus dál a vpřed,“ doplňuje Gaydečku druhý z producentů Martin Voňka.

Dramaturgie se i letos zaměří na propojování žánrů a současně na jejich rozmanitost

Stejně jako předchozí ročník 2021 i ten nadcházející se tematicky zaměří na udržitelnost, propojování a diverzitu. Od těchto témat se  odvíjí i již zavedený program Ostrovy Inspirace. Ten si zakládá na maximální interaktivitě a co nejširší paletě inspirace pro návštěvníky. Ti si v rámci festivalu budou moci zajít na workshopy, přednášky nebo panelové diskuze a mnoho dalšího. A již tradičně bude připraven i program pro nejmenší, ve spolupráci s jednotou Sokol a dalšími organizacemi.

Jednotlivé lokace Ostrovů budou i v roce 2022 tematicky rozděleny a budou mít vlastní zaměření jak po hudební, tak i nehudební stránce. „V rámci připravovaného ročníku úzce spolupracujeme s neziskovými organizacemi, divadly, muzei a subjekty veřejného prostoru. Znovu jsme oslovili další organizace, jako jsou například Skautský institut, Konsent nebo Amnesty International ČR,“ uzavírá k ohlášení 19. ročníku Ostrovů jejich manažerka Buráňová.

United Islands of Prague je mezinárodní hudební multižánrový festival, který se koná v Praze už od roku 2004. Festival se každý rok koná bez vstupného a představuje nové hudební objevy. Vedle toho nabízí bohatý nehudební program, který krom zábavy reflektuje aktuální společenská témata.

www.unitedislands.cz | www.facebook.com/unitedislandsofprague

Foto: ©United Islands