Jan Stolín - Konfigurace - GASK

17.10.2021 – 30.1.2022, 23:59

Výstava Konfigurace Jana Stolína je instalací sestavenou z různě velkých hranolů, umístěných na zvýšené platformě.

Společně vytváří jednoduchou prostorovou, minimalisticky cítěnou kompozici. Instalace má samostatné výtvarné kvality, zároveň však pojednává specifické téma: rozvržení a proporce jednotlivých prvků mají evokovat soubor galerijního fundusu, který je tematizován jednak sám o sobě, jednak je míněn jako svého druhu expozice „nepřítomných soch“.

Nepřítomnost exponátů se stává inspirací interaktivní audioinstalace a také podnětem ke hře, do které se mohou zapojit návštěvníci výstavy. Ti procházejí soustavou soklů a zakoušejí proudění vzduchu jako stopu nepřítomných děl, a imaginativně si je tak mohou evokovat pomocí zvukových analogií.

V projektu Konfigurace jsou tak neustále rozehrávány a navzájem k sobě kontextuálně vztahovány základní komponenty instalace – složka vizuální a auditivní, smyslově-emotivní a metaforicko-konceptuální.

Jan Stolín (*1966) vystudoval Vysokou školu uměleckoprůmyslovou v Praze a v roce 2012 získal titul docenta na Vysoké škole výtvarných umění v Bratislavě. Výchozím bodem jeho tvorby je prostor. Již od studijních dob je pro něj charakteristické minimalistické vyjadřování v rámci sochařského média. Při práci v exteriéru často používá průmyslové ready-mades, jako např. stříbrné trubky vzduchotechniky, ventilátory a podobně. Pro Stolínovu tvorbu je také typická interaktivní práce se zvukem, proudící vzduch a vizuální světelné efekty. To je dobře patrné například v jeho realizaci libereckého Památníku bojovníkům a obětem za svobodu vlasti. V tomto případě vyplňují drátěné konstrukce, na nichž se na digitálních displejích střídají jména obětí. Jan Stolín v roce 1997 založil a vedl libereckou galerii Die Aktualität des Schönen a od roku 2013 působí jako umělecký vedoucí Cube × Cube Gallery v Liberci. V roce 2001 získal Čestné uznání Grand Prix Obce architektů.