GASK pod širým nebem

24.3.2021 – 24.3.2023, 23:59

GASK pod širým nebem, který v krásných zahradách za galerií představuje sochy či prostorové instalace umělců, zastoupených ve stálých expozicích GASK Stavy mysli / Za obrazem a Alej světců nebo na současných či připravovaných výstavách. Projekt připravili kurátoři GASK Richard Drury, Veronika Marešová, Adriana Primusová a Vanda Skálová.

Jde celkem o deset autorů, z nichž každý představuje výraznou postavu českého umění současnosti: Adéla Matasová (*1940), Jindřich Zeithamml (*1949), Jiří Středa (*1956), Martina Hozová (*1971), Veronika Šrek Bromová (*1966), Lukáš Rittstein (*1973), Dagmar Šubrtová (*1973), Jan Kovářík (*1980), Martin Kocourek (*1976) a Kryštof Hošek (*1984). Jejich díla jsou umístěna na vybraných místech po zahradách GASK. 

Klíčovým momentem projektu je dialog mezi symbolickým sdělením uměleckých děl a velkorysým prostředím zahrad GASK. Tvůrčí pojednání „věčné otázky“ lidské identity a problematického vztahu civilizace a přírody tak na pozadí stále se měnící přírodní scenerie vstupuje do kontextu monumentálně projevované kulturní, respektive duchovní paměti místa. Je-li v Louisiana Museum of Modern Art v Dánsku koncepčním „spoluhráčem“ sochařského parku inspirující průhled do mořské zátoky, tak v GASK jím jsou architektonické dominanty jezuitské koleje a chrámu sv. Barbory, ale i průhled na historické centrum Kutné Hory, zapsané v roce 1995 na seznam světového dědictví UNESCO.

GASK pod širým nebem je dlouhodobým záměrem, v jehož rámci se budou zahrady postupně proměňovat v podnětnou „uměleckou zónu“ s mnohem užší návazností na odbornou dramaturgii galerie. 

Kurátorský tým počítá s postupným obměňováním sochařských a prostorových děl. Návštěvníkům tak nabízíme novou příležitost užívat si naše zahrady jako „přístav pohody a poznání“ – zároveň jde o pozvání dovnitř galerie, kde se lze těšit z našeho bohatého programu výstav a dalších aktivit!